Ο δυτικός τρόπος διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Ντάλας: Ο «δυτικός» τρόπος διατροφής, που περιλαμβάνει κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ραφιναρισμένους καρπούς και γλυκίσματα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke: Journal of the American Heart Association.
Ντάλας: Ο «δυτικός» τρόπος διατροφής, που περιλαμβάνει κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ραφιναρισμένους καρπούς και γλυκίσματα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke: Journal of the American Heart Association.
Αντιθέτως μια πιο «συνετή» διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως προστατεύει τον οργανισμό από ενδεχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα παραπάνω συμπεράσματα πηγάζουν από τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών 71.768 νοσηλευτριών, ηλικίας 38-63 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων ή διαβήτη. Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Τερέσσα Φανγκ παρακολούθησε το δείγμα από το 1984 έως το 1998 και διαπίστωσε ότι υπήρχαν δυο τύποι διατροφής: ο «δυτικός» και ο «συνετός».
Οι συμμετέχουσες ανά διετία ανέφεραν τα πάντα σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να διερευνήσουν κατά πόσο η διατροφή επηρέαζε τον συνακόλουθο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κατά τη διάρκεια των 14 ετών της μελέτης, αναφέρθηκαν 791 εγκεφαλικά επεισόδια, εκ των οποίων 476 ισχαιμικά, 189 αιμορραγικά και 126 αχαρακτήριστα.
Ανάλογα με το τι έτρωγαν οι συμμετέχουσες, συγκέντρωναν δυο βαθμολογίες. Την «συνετή» βαθμολογία, η οποία αντικατόπτριζε πόσο η διατροφή τους προσέγγιζε τον «συνετό» τρόπο διατροφής και τη «δυτική» βαθμολογία η οποία αντικατόπτριζε πόσο η διατροφή τους προσέγγιζε τον «δυτικό» τρόπο διατροφής. Όσο υψηλότερη η βαθμολογία τόσο πιο πολύ ο τρόπος διατροφής έτεινε προς τον έναν ή τον άλλον τύπο.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των ατόμων που τρέφονταν με «δυτικού» τύπου πρόγραμμα διατροφής. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, το ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν τον δυτικό τρόπο διατροφής ήταν 58% υψηλότερο.
Αντίθετα, ο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξαρτήτως τύπου ήταν 22% χαμηλότερος για τις γυναίκες που ακολουθούσαν τον «συνετό» τρόπο διατροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες που τρέφονταν κατά τα δυτικά πρότυπα, έτειναν να καπνίζουν, να μην γυμνάζονται και να μην παίρνουν βιταμινούχα συμπληρώματα. Επίσης ήταν υπερτασικές.