Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Παραιτείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Στέλιος Παπαθεμελής

Παραιτείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Στέλιος Παπαθεμελής

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να καταστεί ανεξάρτητος βουλευτής ανακοίνωσε ο Στ.Παπαθεμελής, θεωρώντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ». Τον ακολουθεί ο Κυριάκος Σπυριούνης.

28

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να καταστεί ανεξάρτητος βουλευτής ανακοίνωσε την Κυριακή ο Στέλιος Παπαθεμελής, θεωρώντας ότι «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ» και ότι η ηγεσία του κόμματος «λειτουργεί με τη λογική της φατρίας».

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Παπαθεμελής στην τελετή εγκαινίων των νέων του γραφείων που έγινε την Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι θα καταθέσει τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης τη Δευτέρα στη Βουλή. Δεν διευκρίνισε τι θα πράξει στις προσεχείς εκλογές, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πάω σπίτι μου».

«Πήρα αυτή την απόφαση μετά από μακρά σκέψη κι επίμονο προβληματισμό. Οι λόγοι:

»1ο. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών και πατριωτικών οραμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ένα καθ ολοκληρίαν μεταλλαγμένο κόμμα. Διατηρεί απλώς υπολείμματα σοσιαλιστικής ρητορείας, αλλά στην πράξη είναι σοσιαλφιλελεύθερο. Η εξουσιαστική ομάδα κυβερνά με μεθόδους, αντιλήψεις και συμπεριφορές ξένες προς την ιδεολογία και τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος. Η λαϊκή βάση διαπιστώνει ότι τα στελέχη της εξουσίας έγιναν κατεστημένο στη θέση του κατεστημένου που υποτίθεται φιλοδοξούσαν να θέσουν υπό έλεγχο και αισθάνεται προδομένη. Η φτώχεια και οι ανισότητες πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, το κοινωνικό κράτος με τις ρωγμές στο ασφαλιστικό σύστημα κλυδωνίζεται, οι νέοι, κατ εξοχήν αυτοί, αδυνατούν να βρουν μια αντάξια θέση απασχόλησης.

»2ο. Η ηγεσία λειτουργεί με τη λογική της φατρίας. Όσοι δεν ανήκουν σ αυτήν, είναι αμετακλήτως στον «μαύρο πίνακα». Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ όλων μας.

»3ο: Η διαφθορά, που στις υγιείς περιόδους εμφανίζεται μόνο ως εξαίρεση αφέθηκε να εξελιχθεί σε γενικευμένο δομικό φαινόμενο.

»4ο: Η πραγματικότητα δείχνει ότι ο εγχώριος εκσυγχρονισμός είναι κυρίως των λόγων παρά των πράξεων. Η παρούσα ηγεσία δεν θέλει ή δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το δημόσιο, το εθνικό και το κοινό συμφέρον. Ταυτόχρονα αποποιείται και συστηματικά και κατ εξακολούθηση περιφρονεί την πνευματική παράδοση του τόπου και την ιδιοπροσωπία και ταυτότητα του λαού μας.

»Το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τη μαζική ιδιώτευση των άλλοτε ενεργών πολιτών αυτής της χώρας και τη μετατροπή τους σε απολίτικους καταναλωτές. Τούτο προς ικανοποίηση των κατεστημένων συμφερόντων που μπορούν έτσι να δρουν ανενόχλητα χωρίς κανένα κοινωνικόν αλλά και πολιτικόν έλεγχο.

»Σε καιρούς παρακμής δεν ρωτάς ποιος οφείλει να σε βγάλει απ αυτήν, ούτε περιμένεις να το κάνει άλλος για σένα. Παίρνεις μόνος σου την ευθύνη. Και ανταποκρίνεσαι στην προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη: Κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά», δήλωσε ο Στ.Παπαθεμελής.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Σπυριούνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Σπηλιόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας.

Αντίδραση της κυβέρνησης

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα στη δήλωση του Στέλιου Παπαθεμελή ότι θα παραιτηθεί απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο υπουργός Τύπου απάντησε από την ακριτική Σάμο, όπου παρακολουθεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης τις εορταστικές εκδηλώσεις της 91ης επετείου της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.

«Η δήλωση αυτή του κ. Παπαθεμελή ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη της μέχρι τώρα στάσης του. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με όλο του τον κόσμο» τόνισε.

«Πρέπει πράγματι να είμαστε ειλικρινείς ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές μας επιλογές και προτιμήσεις και να νοιώθουμε άνετοι πίσω από την πολιτική μας ταυτότητα. Αυτό ισχύει και για τον κ. Παπαθεμελή, αλλά ισχύει κατά μείζονα λόγο για το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση του Στέλιου Παπαθεμελή.

«Πολλοί έφυγαν και ξαναήρθαν» σχολίασε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σχετικά με την αποχώρηση Παπαθεμελή.

«Ο κ. Παπαθεμελής, καθ όλα αξιόλογος και συγκροτημένος άνθρωπος και στέλεχος, μας βρήκε στην πορεία -δεν την ξεκινήσαμε μαζί όπως ξέρετε- και πάλι από την πορεία έφυγε. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Μάλιστα, επειδή οι πόρτες μας είναι πάντα ανοικτές, τον περιμένουμε να ξανάρθει. Πολλοί έφυγαν και ξαναήρθαν» ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

Επαναβεβαίωση από Σπυριούνη

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Σπυριούνης επαναβεβαίωσε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές «εάν παραμείνει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης».

«Η απόφασή μου αυτή δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του κ. Σημίτη, αλλά με την πεποίθησή μου ότι πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο στη θητεία των βουλευτών, αλλά και του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά από δύο τετραετίες πρέπει να αποχωρε» σημείωσε ο κ. Σπυριούνης.

Ερωτώμενος δε για το αν θα είναι υποψήφιος σε άλλο κόμμα, ο κ. Σπυριούνης αρνήθηκε να απαντήσει, σχολιάζοντας ανιγματικά ότι «στις αρχές του πολέμου ανήκει και η μεγάλη αρχή του αιφνιδιασμού».

Όσο για την αποχώρηση Παπαθεμελή, ο κ. Σπυριούνης σχολίασε: «Δεν θα μπορούσε η ευαισθησία του κ. Παπαθεμελή να ενσωματώσει τον εκτροχιασμό του ΠΑΣΟΚ».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο