Τόκιο: Μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού υπόσχεται να απαλλάξει στο απώτερο μέλλον τους διαβητικούς από τις τακτικές ενέσεις ινσουλίνης, προάγοντας την παραγωγή της εν λόγω ορμόνης από τον ίδιο τον οργανισμό, ισχυρίζεται μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων.
Τόκιο: Μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού υπόσχεται να απαλλάξει στο απώτερο μέλλον τους διαβητικούς από τις τακτικές ενέσεις ινσουλίνης, προάγοντας την παραγωγή της εν λόγω ορμόνης από τον ίδιο τον οργανισμό, ισχυρίζεται μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων.
Η νέα αυτή ποικιλία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτου Αγροβιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας (NIAS) σε συνεργασία με την εταιρία Japan Paper Industries και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sanwa Kagaku.
Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι περιέχει αυξημένη ποσότητα της ορμόνης GLP-1, η οποία βοηθά το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη.
Όπως ισχυρίζονται οι παρασκευαστές της, η ανακάλυψη είναι ιστορική επειδή θα επιτρέπει την κατανάλωση της παραδοσιακής ιαπωνικής τροφής, την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης και τη μείωση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών τύπου ΙΙ, μια μορφή της νόσου που εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες εξαιτίας προβλημάτων παχυσαρκίας.
Οι Ιάπωνες ερευνητές υπολόγισαν, μάλιστα, ότι ένα κανονικό πιάτο ρύζι σε κάθε γεύμα θα αρκεί για να ελέγξει το επίπεδο της γλυκόζης στους διαβητικούς, ο αριθμός των οποίων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αγγίζει τα 7 εκατομμύρια.
Το ρύζι θα είναι διαθέσιμο στην αγορά της Ιαπωνίας εντός των επόμενων 2 – 3 ετών.