Συστατικό του κάρυ αποτρέπει τον καρκίνο του αίματος
Νέα Υόρκη: Ένα συστατικό που βρίσκεται στο κάρυ, το γνωστό μπαχαρικό, και φέρει την ονομασία "κουρκουμίνη" μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή ακόμη και την καταστολή νεοπλασιών του αίματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Blood.
Νέα Υόρκη: Ένα συστατικό που βρίσκεται στο κάρυ, το γνωστό μπαχαρικό, και φέρει την ονομασία «κουρκουμίνη» μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή ακόμη και την καταστολή νεοπλασιών του αίματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Blood.
Η κουρκουμίνη είναι ένα συστατικό, που, εκτός από το κάρυ, βρίσκεται και σε πολλά ινδιάνικα φαγητά, καθώς και στη μουστάρδα, προσδίδοντάς της το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η χορήγηση κουρκουμίνης στο εσωτερικό των κακοήθων κυττάρων του πολλαπλού μυελώματος, μιας μορφής καρκίνου του αίματος, αποτρέπει τη διαίρεση τους και άρα την εξέλιξη της νόσου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές προσέθεσαν ποσότητα κουρκουμίνης σε ένα ληφθέν δείγμα ανθρωπίνων κυττάρων που είχαν προσβληθεί από πολλαπλό μυέλωμα με στόχο να διερευνήσουν την επίδραση της ουσίας στην εξέλιξη της νόσου.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η κουρκουμίνη είχε την ιδιότητα να μπλοκάρει τη δραστηριότητα του πυρηνικού παράγοντα με την ονομασία kappa-B, ο οποίος όταν ενεργοποιείται μεταδίδει τον καρκίνο σε πολλαπλό αριθμό κυττάρων.
Ας σημειωθεί ότι ο εν λόγω πυρηνικός παράγοντας ήταν ενεργός σε όλα τα κακοήθη κύτταρα των ατόμων που έπασχαν από πολλαπλό μυέλωμα.
Όπως εξηγούν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, είναι δύσκολο να διερευνηθεί η επίδραση της κουρκουμίνης σε μεγάλο αριθμό ασθενών, επειδή τα εν λόγω πειράματα είναι εξαιρετικά κοστοβόρα. Ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι οι έρευνες σε μικρότερη κλίμακα θα συνεχιστούν, με στόχο να αξιοποιηθούν τα όποια συμπεράσματά της στο άμεσο μέλλον.