Με ανατιμήσεις απειλούν οι έμποροι για το νέο τρόπο αναγραφής των τιμών
Με ανατιμήσεις απειλούν σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο νέο τρόπο αναγραφής των τιμών από τις 10 Φεβρουαρίου. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων τάσσονται κατά του μέτρου και προαναγγέλουν αυξήσεις.
Μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου γύρου ανατιμήσεων είναι η αγορά. Σούπερ μάρκετ, λιανεμπορικές επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα απειλούν με ανατιμήσεις εάν προχωρήσει η αλλαγή στον τρόπο αναγραφής των τιμών από τις 10 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρουν σήμερα Τα Νέα, οι φορείς του λιανικού εμπορίου υποστηρίζουν ότι η εφαρμομή της νέας αγορανομικής διάταξης θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά θα ανοίξει την όρεξη πολλών επιτήδειων να προχωρήσουν σε στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω.
Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να είχε θετικά αποτελέσματα στην αρχή της κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος, αλλά όχι σήμερα, ένα χρόνο μετά, και μάλιστα τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν αφομειώσει τον τρόπο χρήσης του ευρώ και η αγορά έχει ομαλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη διάταξη που αφορά σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τους επαγγελματίες, τους υπαίθριους πωλητές, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με στόχο τη μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου χρήσης του ευρώ στις συναλλαγές, οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται ως εξής:
* Αν η τιμή είναι μικρότερη από ένα ευρώ, θα αναγράφονται τα λεπτά σε ακέραιο αριθμό (και όχι πια δεκαδικό) και με κεφαλαία γράμματα. Δηλαδή 50 ΛΕΠΤΑ.
* Αν η τιμή είναι πάνω από ένα ευρώ, θα αναγράφεται σε ακέραιο αριθμό η αξία σε ευρώ και δίπλα πάλι σε ακέραιο αριθμό τα λεπτά, πάντα με κεφαλαία γράμματα. Για παράδειγμα, σε ένα είδος που πωλείται προς 5,32 ευρώ η ταμπέλα πρέπει να αναγράφει 5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 32 ΛΕΠΤΑ. Η λέξη ευρώ μπορεί να αντικαθίσταται από το σύμβολο του νομίσματος.
«Καμία δικαιολογία για ανατιμήσεις»
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυξήσεις των τιμών στην αγορά λόγω του νέου τρόπου αναγραφής των τιμών, μέτρο το οποίο ελήφθη για να διευκολυθούν οι καταναλωτές στη χρήση του ευρώ.
Ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε όλους τους φορείς του εμπορικού κόμσου να συμβάλλουν στην αντιπληθωριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται πτώση του τιμαρίθμου.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις ΔΕΚΟ επανέλαβε ότι εξετάζονται οι προϋπολογισμοί τους και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει αντιπληθωριστική πολιτική.