Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία για τη διεύρυνση πριν την Κοπεγχάγη, εκτιμά ο Σρέντερ

Δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία για τη διεύρυνση πριν την Κοπεγχάγη, εκτιμά ο Σρέντερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να καταλήξει σε οριστική συμφωνία για τους οικονομικούς όρους της διεύρυνσης, καθώς και της οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στα υπό ένταξη κράτη, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

31

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να καταλήξει σε οριστική συμφωνία για τους οικονομικούς όρους της διεύρυνσης, καθώς και της οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στα υπό ένταξη κράτη, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες της Δανίας να καταρτίσει αυτό το οικονομικό πακέτο. Όμως, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στο Βερολίνο.

Η Δανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, έχει προτείνει ένα τελικό οικονομικό πακέτο στις υποψήφιες χώρες, το οποίο περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ, πρόσθετες επιδοτήσεις για τους αγρότες και διάφορα άλλα κονδύλια.

Τα ποσά αυτά θεωρούνται «πολύ λίγα» για τις υποψήφιες χώρες και… «πάρα πολλά» για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδίως για όσες χώρες συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνουν -όπως πχ. η Γερμανία και η Δανία.

Στις Βρυξέλλες έχει ήδη αρχίσει ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων εν όψει της διεύρυνσης με τις 10 υποψήφιες προς ένταξη χώρες να «διεκδικούν» ό,τι μπορούν περισσότερο από τους νέους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν παρουσίασε το οικονομικό «πακέτο», το οποίο θα προσφερθεί στις υποψήφιες χώρες. «Νομίζω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία (στο οικονομικό «πακέτο») και πρόκειται σίγουρα για μία δίκαιη προσφορά» δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός.

Όμως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας διαφωνεί, εκτιμώντας πως η ΕΕ έχει να προσφέρει τουλάχιστον άλλο 1,2 δισ. ευρώ στις υποψήφιες χώρες. Σλοβενία και Λιθουανία ζήτησαν επίσης περισσότερα χρήματα. Οι τελικές αποφάσεις όμως, θα ληφθούν στην κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Απριλίου 2026
Cookies