Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες το βάρος της παγκόσμιας ανάκαμψης, λέει ο Κέλερ
Η αμερικανική οικονομία, καταπονημένη από τα σκάνδαλα, το δημόσιο έλλειμμα και το υπερτιμημένο δολάριο, χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και την Ιαπωνία για να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ.
Η αμερικανική οικονομία, καταπονημένη από τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα και το υπερτιμημένο δολάριο, χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και την Ιαπωνία για να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Χορστ Κέλερ.
H βοήθεια όμως αυτή δεν να θεωρείται εξασφαλισμένη εάν η Ιαπωνία και η Γερμανία δεν λύσουν σοβαρότατα διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία τους. Οι ιαπωνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν τα προβληματικά δάνεια και η κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει διευκολύνει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό.
«Εάν η ανάκαμψη τελματώσει στις ΗΠΑ, θα έχουμε πρόβλημα… Οι πλούσιες κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αν γίνει αυτό, η ανάπτυξη θα απογειωθεί» είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η προειδοποίηση του Χ.Κέλερ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε δύο ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί το δελτίο του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, στο οποίο ο διεθνής οργανισμός αναμένεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη τον ερχόμενο χρόνο.
Επίσης το Σαββατοκύριακο συνέρχονται στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο για την ετήσια σύνοδο.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,