Οι δύο νέοι «καυτοί» όμιλοι της β φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ
Η α φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ ολοκληρώθηκε, με πολλές εκπλήξεις αλλά με τα φαβορί όπως η Τουρκία και η Ρωσία έστω και την τελευταία στιγμή να εξασφαλίζουν την προκρισή τους στη 12άδα. Ποιοί είναι οι δύο νέοι «καυτοί» όμιλοι της διοργάνωσης....
Η α φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ ολοκληρώθηκε, με πολλές εκπλήξεις αλλά με τα φαβορί όπως η Τουρκία και η Ρωσία έστω και την τελευταία στιγμή να εξασφαλίζουν την προκρισή τους στη 12άδα. Οι δύο νέοι «καυτοί» όμιλοι της διοργάνωσης θα βγάλουν την 8άδα, ενώ πρέπει να σημειωθεί οτι οι 12 ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα της α φάσης της διοργάνωσης.
Αναλυτικά οι δύο νέοι όμιλοι είναι οι εξής (οι τέσσερις πρώτοι προκρίνονται στους «8» και οι υπόλοιποι παίζουν για τις θέσεις 9-12):
Σε ρελαντί ρυθμούς και στηριζόμενη για μια ακόμη φορά στον Ντιρκ Νοβίτσκι η εθνική ομάδα της Γερμανίας νίκησε εύκολα την Αλγερία με 102-70, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ.
Το τελικό σκορ θα πρέπει να αφήνει μάλλον ικανοποιημένους τους αλγερινούς, καθώς αν ο τεχνικός της Γερμανίας, Χένρικ Ντέτμαν, δεν έβγαζε νωρίς-νωρίς τον Νοβίτσκι προκειμένου να τον ξεκουράσει, αλλά και να τον προφυλάξει εν όψει της επόμενης φάσης, τότε η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Εχοντας σε μεγάλα κέφια τον Εμανουέλ Τζινόμπιλι η Αργεντινή νίκησε, σχετικά άνετα, την Νέα Ζηλανδία με 112-85 και συνάμα κατέκτησε την πρώτη θέση του Δ ομίλου. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη για τους Αργεντινούς σε ισάριθμα παιχνίδια. Όσο για την Νέα Ζηλανδία, πάλεψε για 30 με νύχια και με δόντια για την νίκη, όμως δεν βρήκε τρόπο να σταματήσει τον Τζινόμπιλ.
Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τις μεγάλες της δυνατότητες και στο ντέρμπι του Β ομίλου του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ της Ιντιανάπολις, επικράτησε του Πουέρτο Ρίκο με 90-86. Βραζιλία και Πουέρτο Ρίκο πάλεψαν μέχρι τέλους για την νίκη που έδινε την πρωτιά στον Β όμιλο.
Τελικοί νικητές οι βραζιλιάνοι με 90-86, χάρη στο καθαρό στην καλή τους άμυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο πορτορικανός, Αγιούσο, πέτυχε 31 πόντους με 9/12 τρίποντα, ενώ από τη Βραζιλία την καλύτερη απόδοση είχε ο Μασάδο, που έβαλε 23 πόντους με 7/10 τρίποντα.
Ίδρωσαν τα μεγάλα αστέρια των Ηνωμένων Πολιτειών να κάμψουν την αντίσταση και να πάρουν τελικά τη νίκη επί της Κίνας (84-65) στην τρίτη ημέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ, που διεξάγεται στην Ιντιανάπολη.
Οι Κινέζοι προηγήθηκαν σταθερά από το τζάμπολ του αγώνα, ως και λίγα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου, όταν ο Φίνλεϊ με τρίποντο έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα δεν το έβαλε κάτω (55-56 στο 25 και 55-63 στο 30 υπέρ των ΗΠΑ), όμως, όταν οι ψηλοί της Μινγκ και Μπατίρ φορτώθηκαν με φάουλ, λύγισε και στο τελευταίο δεκάλεπτο υποτάχθηκε στους Αμερικανούς.
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μεχμέτ Οκούρ, που σημείωσε 19 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, η Τουρκία «έσωσε την παρτίδα» και νικώντας 107-80 τον Λίβανο, προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ 2002 της Ινδιανάπολης. Ο Οκούρ ήταν ασυναγώνιστος και χάρη στην εντυπωσιακή του εμφάνιση, κατάφερε να υποσκελίσει τα μεγάλα αστέρια της ομάδας, Ιμπραήμ Κουυλουάι και Χινταγέτ Τούρκογλου, οι οποίοι έμειναν για ακόμη μία φορά στη μετριότητα, έστω κι αν βελτίωσαν τα ποσοστά τους στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Με σερί 13-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η Ρωσία κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Βενεζουέλας και να μη γίνει ο περίγελος του παγκόσμιου μπάσκετ. Τελικά οι «αρκούδες» πήραν τη νίκη με 86-69 και κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση του μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον Δ όμιλο.
Κορυφαίος της Ρωσίας, ο Αντρέι Κιριλένκο με 26 πόντους, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Αλεξέι Ζεβροσένκο του Ολυμπιακού με 10 πόντους και 12 ριμπάουντ σε 27 λεπτά συμμετοχής. Η Βενεζουέλα τερμάτισε τελευταία (4η) στον όμιλο κι έτσι θα παίξει για τις θέσεις 13-16.
Η ΑΕΚ φιλοξενεί απόψε (16/4, 22:00) τη Ράγιο Βαγιεκάνο με στόχο την ανατροπή του 3-0 του πρώτου ματς και την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League.
Μετά τους άνδρες σειρά παίρνουν οι γυναίκες και από 1-6 Μαΐου, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του προκριματικού Τουρνουά World Cup Υδατοσφαίρισης Γυναικών (Division 1).