Σε 5.000 απολύσεις προχωρά η Ericsson – Πουλά μετοχές σε επίπεδα τιμών του 1992
Σε 5.000 απολύσεις θα προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία ασύρματων δικτύων στον κόσμο, Ericsson, η οποία ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει νέες μετοχές στα επίπεδα τιμών του 1992, ώστε να αντλήσει 3,3 δισ. δολάρια. Η μετοχή της «βουλιάζει» κατά 25%.
Επιστροφή στην κερδοφορία του χρόνου αναμένει η κορυφαία, παγκοσμίως, κατασκευάστρια εταιρεία δικτύων κινητής τηλεφωνίας Ericsson, η οποία παράλληλα, ανακοίνωσε μικρότερες των αναμενόμενων ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις επιπλέον 5.000 εργαζομένων.
Οι καθαρές ζημίες της σουηδικής εταιρείας ανήλθαν στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε 3,5 δισ. σουηδικές κορόνες, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες ύψους 4,4 δισ. Στην αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου οι ζημίες είχαν αγγίξει τις 5,1 δισ. κορόνες.
Παράλληλα, η Ericsson αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις δραστηριότητές της στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αναμένει, πλέον, συρρίκνωση της αγοράς φέτος κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 15%, ενώ προηγουμένως προέβλεπε συρρίκνωση κατά 10%. Στο δεύτερο τρίμηνο, οι παραγγελίες δικτύων προς την εταιρεία σημείωσαν μείωση 17% και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Όσον αφορά την αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τη σχετική πρόγνωσή της, αναμένοντας φετινές πωλήσεις 390 εκατ. συσκευών παγκοσμίως, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για πωλήσεις 400 με 420 εκατομμυρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας Κουρτ Χέλστρεμ τόνισε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση προγράμματος εξοικονόμησης δαπανών και στο τρίτο τρίμηνο, αποσκοπώντας σε εξοικονόμηση ποσού 10 δισ. σουηδικών κορονών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών σε επίπεδα τιμών του Νοεμβρίου του 1992 -όταν η χρηματιστηριακή της αξία ήταν το 20% της σημερινής- με στόχο τη συγκέντρωση ποσού 30 δισ. κορονών για την αποπληρωμή χρέους και τη χρηματοδότηση νέων μέτρων εξοικονομήσης δαπανών.
Η χαμηλή τιμή προεγγραφής -3,80 κορόνες ανά μετοχή- εξέπληξε τους αναλυτές, δεδομένου ότι η μετοχή της Ericsson διαμορφώθηκε χθες στις 14,5 κορόνες.