Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δύσκολη φάση διαπραγματεύσεων Εθνικής-Alpha Bank χωρίς προδιαγεγραμμένο τέλος

Δύσκολη φάση διαπραγματεύσεων Εθνικής-Alpha Bank χωρίς προδιαγεγραμμένο τέλος

Νέα συνάντηση, με αντικείμενο τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων, θα έχουν την Τετάρτη ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ.Καρατζάς και ο πρόεδος της Alpha Bank Γ.Κωστόπουλος. Εν τω μεταξύ, η Unicredito διέψευσε ότι έκανε προσφορά για το 30% της Alpha.

28

Νέα συνάντηση, με αντικείμενο την από κοινού ανάληψη της ευθύνης σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων από εκπροσώπους και των δύο τραπεζών θα έχουν την Τετάρτη ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς και ο πρόεδος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος. Το θέμα της πορείας της επιχειρούμενης συγχώνευσης αναμένεται να είναι κεντρικό στο γενικό της συμβούλιο της ΟΤΟΕ και να συζητηθεί το βράδυ στη συνάντηση Σημίτη – Χριστοδουλάκη.


Οι επικεφαλής των δύο τραπεζών, αναμένεται να επιχειρήσουν την εξεύρεση ενός modus vivendi αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του καταμερισμού των αρμοδιοτήτων στη διοικητική δομή του νέου σχήματος, τόσο στη συνάντηση αυτή, όσο και σε όσες επακολουθήσουν. Σημαντικό, από αυτήν άποψη παραμένει το γεγονός της δέσμευσης που φαίνεται ότι υπήρξε, πως η νέα προσπάθεια ξεκινά από μηδενική βάση.


Εντούτοις, το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ, το οποίο συνέρχεται την Τετάρτη, αναμένεται να ζητήσει την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων, καθώς κορυφαία στελέχη της κατέστησαν σαφές ότι εάν υπάρξει συζήτηση από μηδενική βάση, τότε αυτό θα πρέπει να αφορά και το premium της ανταλλαγής των μετοχών.


Πάντως, η εντύπωση που καλλιεργήθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση ήταν ότι η Εθνική και η Alpha εισέρχονται πλέον στη δυσκολότερη φάση του εγχειρήματος, η οποία δεν έχει προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Το πρόβλημα φαίνεται να παραμένει η δυνατότητα της ηγεσίας των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επιβάλλουν τις επιλογές τους στα διοικητικά τους στελέχη, αλλά και η διαφαινόμενη θέληση της Alpha Bank να προωθήσει τις επιλογές της στο νέο διοικητικό σχήμα.


Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της προσπάθειας για τη δημιουργία «μιας ισχυρής ελληνικής τραπέζης με ευρωπαϊκή δομή που θα λειτουργεί με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» θα είναι η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha σε ένα περίπου μήνα.


Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι εκείνο της φημολοφούμενης προσφοράς της ιταλικής τράπεζας Unicredito για το 30% της Αlpha -και μάλιστα με σημαντικό premium- η οποία εφέρετο να διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη θέληση πολλών μελών του ΔΣ της Alpha Bank να λύσουν τη συμφωνία με την ΕΘνική. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, επίσημες πηγές της Unicredito χαρακτήρισαν «ανυπόστατη» τη φημολογία για κατάθεση έγγραφης προσφοράς εκ μέρους του ιταλικού ομίλου.


Το θέμα του παραλίγο «ναυαγίου» της συγχώνευσης αναμένεται να αναφερθεί το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Οι δύο άντρες αναμένεται να συζητήσουν τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα στην αγορά.


Ο κυβερνητικός επρόσωπος, Χρήτος Πρωτόπαπας επανέλαβε πάντως την Τετάρτη ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο θέμα και, κυρίως, δεν σχολιάζει ζητήματα που αναφέρονται σε λειτουργίες διοικητικού χαρακτήρα» αλλά τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις θεωρούνται θετικές «διότι αυτό ενισχύει τον ανταγωνισμό και τελικά ενεργεί υπέρ του καταναλωτή».


Τελευταία ενημέρωση: 2:00 μ.μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο