Σε διάλογο καλεί η Κομισιόν τους κοινωνικούς εταίρους για τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις
Επίσημη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στην ΕΕ μπορούν να προβλέψουν και να διαχειριστούν τον κοινωνικό αντίκτυπο των εταιρικών αναδιαρθρώσεων, αποφάσισε να αρχίσει η Κομισιόν.
27
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη, μετά από πρωτοβουλία της Ελληνίδας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, να αρχίσει επίσημη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στις χώρες – μέλη της ΕΕ, μπορούν να προβλέψουν και να διαχειριστούν τον κοινωνικό αντίκτυπο των εταιρικών αναδιαρθρώσεων.
Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι με τη σημερινή απόφαση καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να εκφράσουν τις απόψεις τους για την ανάγκη νέων αρχών σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες θα διέπουν τις «κοινωνικά έξυπνες» αναδιαρθρώσεις. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ένα βασικό τμήμα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «διαχείριση της αλλαγής», η οποία θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρκελώνη το Μάρτιο.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν σήμερα μια ενδεικτική περίοδο έξι εβδομάδων τουλάχιστον για να ανταποκριθούν σε αυτήν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά την άποψή τους για τη δράση της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.
Η αρμόδια επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι «η αναδιάρθρωση αποτελεί ζωτικό τμήμα της επιχειρηματικής ζωής και τροφοδοτεί την καινοτομία και την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε ένα πολιτικό κενό. Η ΕΕ χρειάζεται αρχές οι οποίες να διέπουν τις κοινωνικές πτυχές της εταιρικής αναδιάρθρωσης».
»Οι κοινωνικοί εταίροι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να τις ορίσουν. Είναι υγιές οι εταιρίες να προσαρμόζονται γρήγορα στις απαιτήσεις των ανταγωνιστικών αγορών. Επίσης η κοινωνικά έξυπνη εταιρική αναδιάρθρωση προβλέπει ποια εργαλεία θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι για να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ορθή πρακτική είναι το πρότυπο».
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά ακόμα και πριν από την τελευταία αντίστροφη μέτρηση: το 1991 πραγματοποιήθηκαν 8.239 συγχωνεύσεις και εξαγορές στις οποίες συμμετείχαν εταιρείες της ΕΕ και 12.796 το 1999.
Οι υπολογισμοί των ΜΜΕ κάνουν λόγο για απώλειες θέσεων εργασίας το 2001 που φτάνουν τις 230.000 στην ευρωζώνη και ξεπερνούν τις 350.000 στο σύνολο της ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές τέλος η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει τέσσερις κατηγορίες ζητημάτων τα οποία πρέπει να συζητήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για να θεσπιστούν αρχές σε επίπεδο ΕΕ που να διέπουν τις κοινωνικές πτυχές της αναδιάρθρωσης:
* Απασχολησιμότητα και προσαρμοστικότητα των εργαζομένων.
* Αποτελεσματικότητα και απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών.
* Εξωτερικές αρμοδιότητες των επιχειρήσεων.
* Υλοποίηση της κοινωνικά υπεύθυνης αναδιάρθρωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μητσοτάκης: Σήμερα το διάγγελμα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Η στόχευση
- Κόστα Ρίκα: Εκλέγεται πρόεδρος η δεξιά Λάουρα Φερνάντες – Ποιος τη συνεχάρη πρώτος
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στην Αττική Οδό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Κύτταρο: «Με κυνηγούν οι Μέλισσες»
- Ο «ΜΙΔΑΣ» βάζει όλα τα ακίνητα σε ένα φάκελο – Τι θα περιλαμβάνει
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Ι’)
- Χωρίς ταξί Τρίτη και Τετάρτη η Αττική – Νέα 48ωρη απεργία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442