Έκθεση στη μνήμη του Ι.Ξενάκη διοργανώνει στο Παρίσι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας
Έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιάννη Ξενάκη διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας(BNF) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την Τρίτη.
Εκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Ιάννη Ξενάκη διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του. Αρχιτέκτονας, μαθηματικός και μουσικός, ο Ιάννης Ξενάκης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1921 και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1947. Πήρε τη γαλλική υπηκοότητα 18 χρόνια αργότερα.
Η έκθεση αυτή, που εγκαινιάζεται την Τρίτη σε αίθουσα του κτιρίου της Βιβλιοθήκης στην οδό Ρισελιέ, στο κέντρο του Παρισιού, καλύπτει κυρίως μία περίοδο δημιουργίας του Ξενάκη (1955-1965). Κατά τη δεκαετία αυτή ο συνθέτης εμπνεύστηκε τα μεγαλύτερα ορχηστρικά του έργα και άρχισε τις πρώτες εφαρμογές των Μαθηματικών και της Φυσικής στη μουσική.
Η έκθεση βασίζεται στο προσωπικό αρχείο του συνθέτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας