Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δημοπρασία έργων από τα τέλη του 18ου αιώνα στους Sothebys

Δημοπρασία έργων από τα τέλη του 18ου αιώνα στους Sothebys

Δημοπρασία με τίτλο Επανάσταση στην Τέχνη: 1770-1830 προγραμματίζει για τις 24 Ιανουαρίου ο οίκος Sothebys. Τα έργα της δημοπρασίας προέρχονται από τις πιο δυναμικές καλλιτεχνικές περιόδους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

38

Δημοπρασία με τίτλο Επανάσταση στην Τέχνη: 1770-1830 προγραμματίζει για τις 24 Ιανουαρίου ο οίκος Sothebys. Εκεί θα τεθούν προς πώληση πίνακες, γλυπτά, αντικείμενα και άλλα έργα σε χαρτί από τις πιο δυναμικές καλλιτεχνικές περιόδους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Τα έργα, σημαδεμένα από τη Γαλλική, την Αμερικανική και τη Βιομηχανική Επανάσταση, αντανακλούν τις συγκλονιστικές αλλαγές που σημειώθηκαν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο εκείνη την εποχή. Μέσα σε 60 χρόνια η τέχνη εμπλουτίστηκε και άλλαξε πρόσωπο: ροκοκό, νεοκλασικισμός, ρομαντισμός, αλλά και οι απαρχές του μοντερνισμού έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την περίοδο.


Στα αξιοπρόσεκτα έργα της δημοπρασίας, σύμφωνα με το ArtDaily, περιλαμβάνεται το πορτρέτο της Κατρίν Βορλέ, πριγκίπισσας του Ταγεϊράντ-Περιγκόρ, το οποίο αναμένεται να πωληθεί από 1,4 έως 1,8 εκατ. δολάρια. Το πρόσωπο που απεικονίζεται ήταν κόρη Γάλλου αξιωματούχου που υπηρετούσε στην Ινδία. Η ζωή της είναι ο καθρέφτης της ταραγμένης εποχής, κατά την οποία έζησε.


Σε ηλικία 16 ετών παντρεύτηκε στην Ινδία, στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το σύζυγό της και επέστρεψε στο Παρίσι το 1783. Στη γαλλική πρωτεύουσα απέκτησε κακή φήμη εξαιτίας των αναρίθμητων σχέσεών της με πλούσιους και παντρεμένους άνδρες. Τελικά έφυγε για το Λονδίνο, αλλά επέστρεψε στο Παρίσι μετά την πτώση του Ροβεσπιέρου.


Λίγο μετά την επιστροφή της, συνελήφθη και φυλακίστηκε για κατασκοπία. Από τις κατηγορίες αυτές την έσωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ναπολέοντα, Σαρλ Μορίς ντε Ταγεϊράντ-Περιγκόρ. Σύντομα άρχισαν να συζούν και η σχέση τους προκάλεσε σκάνδαλο. Ο Ταγεϊράντ έλαβε διαταγή από τον Ναπολέοντα ή να την παντρευτεί ή να την εγκαταλείψει και έτσι το 1802 παντρεύτηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο