Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

Αντιναζιστικό έργο Γερμανού ζωγράφου στο σφυρί των Christies

 Στο σφυρί του οίκου δημοπρασίων Christies βγαίνει την Πέμπτη το έργο του Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Μαξ Μπέκμαν «Ο ναύτης». Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε τον πίνακα στην Ολλανδία, στα τέλη της δεκαετίας του 30, όταν διωκόταν από τους ναζί.

38

Στο σφυρί του οίκου δημοπρασίων Christies βγαίνει την Πέμπτη το έργο του Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Μαξ Μπέκμαν «Ο ναύτης». Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε τον πίνακα στην Ολλανδία, στα τέλη της δεκαετίας του 30, όταν διωκόταν από τους ναζί.

Σύμφωνα με τους εκτιμητές του Christies, ο πίνακας αναμένεται να πωληθεί στην τιμή των 8 εκατ. λιρών (4,4 δισ. δραχμές). Στην ίδια δημοπρασία θα τεθεί προς πώληση και μια συλλογή έργων του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ αξίας 1 εκατ. λιρών (557 εκατ. δραχμές).


Ο Μπέκμαν ζωγράφισε το «Ναύτη» την εποχή που εξαναγκάστηκε από τους ναζί να εγκαταλείψει την πατρίδα του, καθώς βρισκόταν μονίμως υπό την απειλή της φυλάκισης. «Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας, έργο ζωγραφικής με πολιτική σημασία που φανερώνει πόσο θυμωμένος ήταν ο δημιουργός του» δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Christies.


Ο Μπέκμαν γεννήθηκε στη Λειψία το 1884. Αργότερα πήγε στο Βερολίνο, όπου πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τα έργα του και μέχρι τη δεκαετία του 1920 είχε γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του είναι η υπερβολή και η παραποίηση των γραμμών και των χρωμάτων με στόχο τη δημιουργία εντονότερων συναισθηματικών καταστάσεων.


Από την εποχή που ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, τα έργα του Μπέκμαν, αργά αλλά σταθερά, αποκαθηλώθηκαν από τα γερμανικά μουσεία και τις γκαλερί. Μέχρι το 1937 περίπου 600 έργα του είχαν κατασχεθεί. Τον Ιούλιο του 1937 έφυγε για το Αμστερνταμ, από όπου δεν γύρισε ποτέ. Ο Μαξ Μπέκμαν πέθανε το 1950.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο