Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Formula 1: H Sauber αποκαλύπτει τη νέα C20

Formula 1: H Sauber αποκαλύπτει τη νέα C20

Μετά τις Jaguar και Jordan, η Sauber, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Hinwil της Ελβετίας, είναι η τρίτη ομάδα της Formula 1 που παρουσίασε το νέο μονοθέσιο και τους οδηγούς που θα την εκπροσωπήσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 2001.

Μετά τις Jaguar και Jordan, η Sauber, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Hinwil της Ελβετίας, είναι η τρίτη ομάδα της Formula 1 που παρουσίασε το νέο μονοθέσιο και τους οδηγούς που θα την εκπροσωπήσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 2001.



Η ελβετική ομάδα στηρίζει πολλά στη C20, ελπίζοντας ότι με αυτή θα βρεθεί μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Συγκριτικά με τη C19, το νέο μονοθέσιο διαθέτει βελτιωμένη αεροδυναμική και λιγότερο βάρος.



Η αεροδυναμική είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο στα μονοθέσια της σύγχρονης Formula 1 και οι αλλαγές που πραγματοποίησαν οι αεροδυναμιστές της Sauber ήταν μάλλον υπαγορευμένες -όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες ομάδες- από τους νέους κανονισμούς που θέσπισε η FIA, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια που προσφέρουν τα μονοθέσια στους οδηγούς.



Οι νέοι κανονισμοί επιβάλλουν μεγαλύτερη απόσταση της μπροστινής πτέρυγας και μόλις τρεις πτέρυγες στο πίσω αεροδυναμικό βοήθημα. Το τμήμα αεροδυναμικής της Sauber εργάστηκε συνολικά 35 εβδομάδες στη σήραγγα -επάνω σε μοντέλο κλίμακας 1:2-, προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους κανονισμούς και να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις για τη C20.



Οι καινούριοι τεχνικοί κανονισμοί μάς ανάγκασαν να δημιουργήσουμε νέα αεροδυναμικά βοηθήματα. Ό,τι βλέπετε αυτήν τη στιγμή στη C20 θα αλλάζει σταδιακά, καθώς το μονοθέσιο θα εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το τμήμα της Formula 1 που ασχολείται με τις έρευνες στην αεροδυναμική δεν αναπαύεται ποτέ δήλωσε ο επικεφαλής αεροδυναμιστής της ομάδας, Seamus Mullarkey.



Το φετινό μονοθέσιο διαθέτει επίσης νέες εξατμίσεις, η απόληξη των οποίων θα βρίσκεται πλέον επάνω από τον κινητήρα -στοιχείο που υιοθέτησε η Ferrari πριν από δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη σχεδίαση δεν επιτρέπει στα ζεστά καυσαέρια να φτάσουν στις πίσω αναρτήσεις, επηρεάζοντας τη λειτουργία και την αξιοπιστία τους, ενώ παράλληλα βελτιώνει σημαντικά τη ροή του αέρα στις πίσω πτέρυγες.





Το πλαίσιο της C20 είναι ελαφρύτερο από το περσινό, παρά τις ενισχύσεις που δέχτηκε περιφερειακά το cockpit, προκειμένου να προσαρμοστεί στους κανονισμούς ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτούς, τα μονοθέσια δεν πρέπει να ζυγίζουν λιγότερο από 600 κιλά, ωστόσο ένα πλαίσιο που ζυγίζει λιγότερο από το όριο επιτρέπει στους τεχνικούς να προσθέσουν βάρος στα σημεία που επιθυμούν, έτσι ώστε να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή κατανομή βάρους.



Η C20 είναι λιγότερο σύνθετη από τη C19. Έτσι, το βάρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η συντήρηση του μονοθεσίου γίνεται ευκολότερη. Η μείωση του βάρους μάς επιτρέπει να τοποθετήσουμε έρμα σε περισσότερα σημεία του πλαισίου δήλωσε εκπρόσωπος της ελβετικής ομάδας.



Αλλος ένας τομέας στον οποίο οι τεχνικοί της Sauber επικέντρωσαν την προσοχή τους είναι αυτός της αξιοπιστίας. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά -τιτάνιο και κεραμικά- υψηλής τεχνολογίας που μειώνουν την αντίσταση και τις τριβές, ενώ συγχρόνως είναι και ελαφρύτερα. Όσον αφορά στον κινητήρα, η ελβετική ομάδα θα συνεχίσει να προμηθεύεται αυτόν της Ferrari, που θα φέρει και φέτος το όνομα του κύριου χορηγού της ομάδας, της εταιρείας πετρελαιοειδών Petronas. Η C20 θα εφοδιάζεται με τον περσινό V10 της Scuderia, τον 049, ο οποίος οδήγησε τον Michael Schumacher στην κατάκτηση του τρίτου τίτλου της καριέρας του.



Εκτός του μονοθεσίου, στην εκδήλωση έγινε και η επίσημη παρουσίαση των δύο νέων οδηγών της ομάδας, του Nick Heidfeld και του παιδιού-θαύματος Kimi Raikkonen. Ο πρόεδρος της ομάδας, Peter Sauber, θεωρεί ότι οι δύο νεαροί οδηγοί, παρά την έλλειψη εμπειρίας που τους διακρίνει, θα καταφέρουν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους προκατόχους τους, Mika Salo και Pedro Diniz.



Ο Nick Heidfeld μετρά μόλις ένα χρόνο πλήρους εμπλοκής στο πρωτάθλημα Formula 1 2000 με την Prost. Οι επιδόσεις του νεαρού Γερμανού δεν ήταν οι καλύτερες πέρυσι, αλλά του αναγνωρίζεται ως ελαφρυντικό το ότι βρέθηκε στη γαλλική ομάδα στη χειρότερή της περίοδο. Πάντως, η μεταπήδησή του στη Sauber δείχνει ότι, σε αντίθεση με την πρώην ομάδα του, κατάφερε να διασωθεί την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.



Η απόκτηση του δεύτερου οδηγού της ομάδας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κύκλους της Formula 1, καθώς o Kimi Raikkonen, που θα κάνει φέτος την παρθενική του εμφάνιση στα σαλόνια της Formula 1, όχι μόνο δεν διαθέτει ανάλογη εμπειρία, αλλά δεν έχει καν περάσει από τα σχολεία της Formula 3000 και F3. (Έχει αγωνιστεί σε 23 αγώνες της Formula Renault.) O νεαρός Φινλανδός κέρδισε την εμπιστοσύνη του Peter Sauber -δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πήρε μεγάλο ρίσκο- και μετά τις πρώτες δοκιμές των ομάδων, κατά τις οποίες έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία, προκάλεσε τα θετικά σχόλια αρκετών, με σημαντικότερο εκείνο του παγκόσμιου πρωταθλητή 2000, Michael Schumacher.

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο