Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Ιρλανδέζικο ψωμάκι σόδας

Τα περισσότερα φιλικά ιστολόγια έχουν αναρτήσει τουλάχιστον μία συνταγή μαγειρικής! Η «Πυξίδα», μολονότι της αρέσει να τρωει και προσπαθεί να μάθει να μαγειρεύει, δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα. Είχε όμ

Τα περισσότερα φιλικά ιστολόγια έχουν αναρτήσει τουλάχιστον μία συνταγή μαγειρικής! Η «Πυξίδα», μολονότι της αρέσει να τρωει και προσπαθεί να μάθει να μαγειρεύει, δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα. Είχε όμως υποσχεθεί στους CrazyTourists να φτιάξει ψωμάκι ιρλανδέζικο. Και μιας και τα τελευταία τους posts αναφέρονται στο αγαπημένο ΕΪΡΕ, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το ψωμάκι.

Στην Ιρλανδία, λοιπόν, δοκίμασα και μου άρεσε πολύ soda bread. Δεν είχε βρώμη (oatmeal bread) όπως αυτό που είχαν δοκιμάσει οι Τρελοτουρίστες και δεν τους άρεσε, αλλά το βρήκα σε δύο εκδοχές: με λευκό αλεύρι και με ολικής άλεσης. Μάλιστα σε ένα σούπερ μάρκετ είχα βρει και μείγμα για ψωμάκι σόδας, στο οποίο προσέθετες απλώς νεράκι και μετά το έψηνες. Το είχα αγοράσει και το είχαμε ψήσει στο σπίτι και ήταν όντως νόστιμο.

Η συνταγή που είχα βρει σε ένα βιβλιαράκι με ιρλανδέζικες συνταγές που είχα αγοράσει είναι πολύ απλή, απλούστερη από αυτές για τα υπόλοιπα ψωμιά. Δεν χρειάζεται μαγιά, καθώς περιλαμβάνει σόδα σε σκόνη, και δεν χρειάζεται να περιμένεις για να φουσκώσει. Περιλαμβάνει όμως ένα συστατικό, το Potassium bitartrate η cream of tartar η potassium hydrogen tartrate, του οποίου την ελληνική ονομασία δεν κατάφερα να μάθω. Αποφάσισα, λοιπόν, να το παραλείψω και τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα δεν με απογοήτευσε. Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να μου πει με ποιο ελληνικό συστατικό αντιστοιχεί, θα είναι πολύ ευχάριστο.

Η… επίσημη, λοιπόν, συνταγή, όπως αναφέρεται στην αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:

12 oz. plain flour

1/2 tsp. salt

1/2 tsp. bread soda (bicarb.)

1/2 tsp. cream of tartar * το υλικό μυστήριο*

1/2 pt. buttermilk

Όπου, 1 oz. αντιστοιχεί σε 25 γραμμάρια. και  1 pt (pint) ισούται με 550 ml, ενώ 1 tsp (teaspoon) ισοδυναμεί με 5 ml, εάν αυτό σας βολεύει καλύτερα. Να σημειώσουμε ότι το κουταλάκι για το τσάι (teaspoon) είναι μικρότερο από αυτό του γλυκού (dessertspoon), που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε εμείς. Η αναλογία είναι 1 tsp = 5 ml και 1 dsp = 12 ml, όταν πρόκειται για υγρά υλικά.

Buttermilk είναι το βουτυρόγαλα, το υγρό που απομένει μετά την αποβουτύρωση. Στη θέση του μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ξινόγαλο ή ακόμα και φρέσκο γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά λεμόνι ή ξύδι και το έχουμε αφήσει να ωριμάσει – σε ζεστό μέρος – για περίπου 15 λεπτά.

Μετά από όλα αυτά τα κουραστικά, σάς αναφέρω τη δική μου εκδοχή της συνταγής:

300 γρ. αλεύρι

ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι 

ένα κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα

250 γραμμάρια ξινόγαλο

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε μια γαβάθα. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε στο κέντρο μια γούβα, όπου ρίχνουμε το ξινόγαλο. Η ζύμη που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι μαλακιά και όχι λασπώδης. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί μικρότερη ποσότητα ξινόγαλου. Πλάθουμε ελαφρώς, τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 230 βαθμούς και για άλλα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Οι Ιρλανδοί συνηθίζουν να χαράσσουν ένα σταυρό πάνω καρβελάκι τους, πριν το ψήσουν, ελπίζοντας ότι θα φέρει την ευλογία «του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Μάλιστα, σε εποχές ένδειας θεωρείτο ένα πλήρες γεύμα και ευχαριστούσαν το Θεό, που το έφερνε στο τραπέζι τους.

Να σημειώσω ότι το ξινόγαλο χρησιμοποιείται και για την κατασκευή των scones, που είναι άγλυκα γλυκά ψωμάκια. Αν καταφέρω να τα φτιάξω, θα σάς γράψω τη συνταγή τους! Μπορεί να φτιάξω και ψωμάκι με βρώμη, ποιος ξέρει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο