Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οίνος ευφραίνει καρδίαν…

Οίνος ευφραίνει καρδίαν…

Νέα Υόρκη: Δύο νέες ανεξάρτητες μελέτες αποδεικνύουν ότι "ένα με δύο ποτηράκια αλκοόλ την ήμερα κάνουν την καρδιοπάθεια πέρα". Η πρώτη από τις δύο μελέτες εκπονήθηκε από το Emory University School of Medicine σε συνεργασία με το Yale University School of Medicine, ενώ η δεύτερη από το Deconess Medical Center. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.

Νέα Υόρκη: Δύο νέες ανεξάρτητες μελέτες αποδεικνύουν ότι «ένα με δύο ποτηράκια αλκοόλ την ήμερα κάνουν την καρδιοπάθεια πέρα». Η πρώτη από τις δύο μελέτες εκπονήθηκε από το Emory University School of Medicine σε συνεργασία με το Yale University School of Medicine, ενώ η δεύτερη από το Deconess Medical Center. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.


Όπως αναφέρει το CNN, η πρώτη έρευνα αφορούσε σε 2.235 ασθενείς, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 74 χρόνια. Αρχικά, κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά μετά το πέρας της έρευνας, η οποία ξεκίνησε το 1982 και διήρκεσε 14 χρόνια, 281 από αυτούς είχαν αναπτύξει τη νόσο.


Το ΒΒC αναφέρει ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν ενάμισι ποτήρι αλκοόλ ημερησίως είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με αυτούς που απείχαν εντελώς από το αλκοόλ. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών (κρασιού, μπίρας, καθώς και άλλων πότων) είναι εξίσου ευεργετική και για τους καρδιοπαθείς, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής.


Η δεύτερη έρευνα αφορούσε σε δείγμα 1.913 ασθενών, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για καρδιαγγειακά προβλήματα στο διάστημα ανάμεσα στο 1989 και το 1994. Ένα χρόνο αργότερα, διαπιστώθηκε ο θάνατος 317 ατόμων εκ του δείγματος, που οφειλόταν σε καρδιοπάθεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν επτά ή περισσότερα ποτηράκια αλκοόλ την εβδομάδα είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν και όσοι κατανάλωναν λιγότερα από επτά ποτηράκια την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο κατά 20% σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.


Ωστόσο, και οι δύο ερευνητικές ομάδες κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών επισημαίνοντας ότι η κατάχρησή του προκαλεί, μεταξύ άλλων, υπέρταση, εγκεφαλικά και αρρυθμίες.


Την ανησυχία της ιατρικής κοινότητας εκφράζει ο Δρ Αρθουρ Λ.Κλατσκί στο editorial του Journal of the American Medical Association, που ανέφερε ότι οι γιατροί διστάζουν να συστήσουν στους ασθενείς να πίνουν ένα ποτήρι την ήμερα, καθώς η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου και έχει ενοχοποιηθεί για γενετικές ανωμαλίες.


Επιπλέον, εκπρόσωπος της British Heart Foundation δήλωσε στο ΒBC ότι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγει κάποιος την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης είναι να αθλείται τακτικά, να μην καπνίζει και να διατηρεί τη χοληστερόλη του σε φυσιολογικά επίπεδα, καταναλώνοντας τροφές με χαμηλά λιπαρά.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο