Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία τον Οκτώβριο
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού σε τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου «φλερτάρουν» με το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.
27
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού σε τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου «φλερτάρουν» με το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.
Οι τιμές παραγωγού -το κόστος των προϊόντων όταν «εγκαταλείπουν» το εργοστάσιο- αυξήθηκαν στη Γαλλία κατά 0,4% από το Σεπτέμβριο και κατά 0,5% στην Ιταλία και την Ισπανία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το άλμα των τιμών του πετρελαίου κατά 30% από τις αρχές του έτους και η διολίσθηση του ευρώ -στο ίδιο χρονικό διάστημα- κατά 14% έναντι του δολαρίου έχουν ωθήσει στα ύψη το κόστος του πετρελαίου και των άλλων εισαγόμενων προϊόντων που τιμολογούνται σε δολάρια.
Τα σημερινά στοιχεία δεν απέτρεψαν τελικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,75%, καθώς έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού επτά φορές τον τελευταίο χρόνο, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. Τα σημάδια για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.
Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αναπτύχθηκε κατά 0,6% στο τρίτο τρίμηνο, και η αμερικανική οικονομία σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών κατά 2,4%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εκατομμύρια νεκρές γαρίδες και κριλ ξεβράστηκαν στις ακτές του Ομάν, βάφοντας την παραλία ροζ (βίντεο)
- Η πιο διάσημη κλειδαρότρυπα του κόσμου που επιβάλλεται να κοιτάξεις
- Άσκηση ισορροπίας του Ιράν σε παραγωγή πετρελαίου και αποθήκευση
- Αναταραχή στο Μεξικό – Παραίτηση κυβερνήτη για σχέσεις με καρτέλ
- Στελέχη των Big Tech «φεύγουν» και ιδρύουν startups
- Η Γερμανία ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442