Σταθερά άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της ΙαπωνίαςΕπιδοκιμάζει το ΔΝΤ
Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΤτΙ) την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πλήξει τις ιαπωνικές εξαγωγές.
Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΤτΙ) την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πλήξει τις ιαπωνικές εξαγωγές.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η «διόρθωση» του δείκτη Nikkei 225 κατά 23,7% από τις αρχές του έτους απειλεί με τον κλονισμό της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, επιδεινώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Η ΤτΙ αύξησε τα επιτόκια στις 11 Αυγούστου στο 0,25%, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν επί μία δεκαετία. Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο διοικητής της ΤτΙ, Μασάρου Χαγιάμι, η κεντρική τράπεζα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, καθώς η ιαπωνική ανάκαμψη κάνει τα πρώτα της βήματα.
Τόσο η Υπηρεσία Οικονομικού Σχεδιασμού όσο και η ΤτΙ έχουν αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις τους για τις οικονομικές προοπτικές, αφού η πιθανή αναπτυξιακή επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα «φρενάρει» τις εξαγωγές, ενώ η ασθενής καταναλωτική ζήτηση, που αποτελεί το 60% του ΑΕΠ, καθυστερεί την πρόοδο στα εταιρικά κέρδη και τις επενδύσεις.
Χαλαρή νομισματική πολιτική προτείνει το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, δήλωσε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού εξακολουθεί να υφίσταται για την ιαπωνική οικονομία και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, αποκαλύπτοντας έτσι τις απόψεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού για την πολιτική επιτοκίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.