Ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Μαρμαρά αναμένουν Τούρκοι και Γάλλοι επιστήμονες
Ομάδα Τούρκων και Γάλλων σεισμολόγων προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, για τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας σεισμικής δόνησης, μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά.
Ομάδα Τούρκων και Γάλλων σεισμολόγων προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, για τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας σεισμικής δόνησης, μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά.
Ο καθηγητής Ξαβιέ Λε Πισόν, επικεφαλής της αποστολής του Ινστιτούτου των Επιστημών του Σύμπαντος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, εξηγεί ότι θα πρέπει να αναμένονται δύο σεισμικές δονήσεις με μέγεθος που θα πλησιάζει τους επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι Γάλλοι και οι Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, νότια της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που θα μειώσει την ισχύ του. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι Αρχές πρέπει να σπεύσουν να λάβουν τα μέτρα τους.
Η ερευνητική αυτή αποστολή χρηματοδοτείται από το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Θαλάσσια Εκμετάλλευση και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Βασικός της στόχος είναι η προετοιμασία μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες μιας επιχείρησης με βαθυσκάφη, που θα εντοπίσουν τις επικίνδυνες περιοχές του υποθαλάσσιου τμήματος του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας και θα τοποθετήσουν ειδικά μηχανήματα για την καταγραφή των δονήσεων.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.