Χρηματική ποινή 6,3 εκατ. δολαρίων στο «Εθνος των Αρείων»
Χρηματικό πρόστιμο μαμούθ, ύψους 6,3 εκατ. δολαρίων (2,4 δισ. δρχ.), επιβλήθηκε την Πέμπτη σε μία από τις πλέον εξτρεμιστικές ρατσιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δύο μέλη της ξυλοκόπησαν άγρια δύο ανύποπτους Αμερικανούς πολίτες.
Χρηματικό πρόστιμο μαμούθ, ύψους 6,3 εκατ. δολαρίων (2,4 δισ. δρχ.), επιβλήθηκε την Πέμπτη σε μία από τις πλέον εξτρεμιστικές ρατσιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δύο μέλη της ξυλοκόπησαν άγρια δύο ανύποπτους Αμερικανούς πολίτες.
Το δικαστήριο του Αϊνταχο έκρινε ενόχους τον 83χρονο ηγέτη της οργάνωσης «Εθνος των Αρείων», Ρίτσαρντ Μπάτλερ, το δεύτερο τη τάξει, Μάικλ Τιγκ, αλλά και την εταιρεία Saphire Inc. που χρηματοδοτεί την οργάνωση αυτή.
Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν η Βικτόρια Κίναν και ο γιος της, Τζέισον, σταμάτησαν με τη μηχανή τους έξω από το κτιριακό συγκρότημα, όπου βρίσκονται τα γραφεία της οργάνωσης στο Αϊνταχο, με σκοπό να ψάξουν το πορτοφόλι τους που είχε πέσει εκεί.
Μόλις τους αντιλήφθηκαν οι δύο φύλακες, Τζέσε Γουόρφιλντ και Τζον Γίγκερ, άρχισαν να τους καταδιώκουν και να πυροβολούν. Μόλις εγκλώβισαν τους δύο άτυχους σε ένα χαντάκι, τους ξυλοκόπησαν άγρια, χρησιμοποιώντας τα κοντάκια των όπλων τους.
Οι δύο δράστες, οι οποίοι εκτίουν σήμερα ποινή φυλάκισης για τις σωματικές βλάβες που προξένησαν, ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν, επειδή μπέρδεψαν τον ήχο της εξάτμισης της μηχανής των Κίναν με αυτόν ενός πυροβολισμού.
Στη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος των θυμάτων ζήτησε από το δικαστικό σώμα να δώσει ένα μάθημα σε όλες τις ρατσιστικές οργανώσεις. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο αρκετά υψηλό, ώστε να οδηγηθεί η οργάνωση σε χρεοκοπία.
«Δεν πρόκειται να μας σταματήσετε ό,τι και να κάνετε» αποφάνθηκε προκλητικά ο ηγέτης της οργάνωσης, αμέσως μετά την ετυμηγορία, και προσέθεσε: «Θα συνεχίσω να μάχομαι έως ότου πεθάνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση «Εθνος των Αρείων» έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως ο «παράδεισος» των ρατσιστών της Αμερικής.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.