Δύο ρομποτικά οχήματα θα στείλει η NASA στον Αρη
H NASA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να στείλει δύο ρομποτικά εξερευνητικά οχήματα στον πλανήτη Αρη και όχι ένα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
65
H NASA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να στείλει δύο ρομποτικά εξερευνητικά οχήματα στον πλανήτη Αρη και όχι ένα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να στείλει το έτος 2003 στον κόκκινο πλανήτη μία μη επανδρωμένη εξερευνητική αποστολή, στο πλαίσιο της οποίας ένα ρομποτικό όχημα θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Αρη, όπως παλαιότερα ο Pathfinder.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA, Εντουαρντ Βάιλερ, θα αποσταλούν τελικά δύο ρομποτικά εξερευνητικά οχήματα σε δύο διαφορετικές αποστολές, οι οποίες θα ξεκινήσουν σε χρονική απόσταση δύο εβδομάδων η μία από την άλλη. Τα δύο οχήματα θα προσγειωθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες, προκειμένου να μελετηθούν περισσότερα στοιχεία. Πρώτα απ όλα θα αναζητηθεί νερό στον πλανήτη.
Ο Βάιλερ τόνισε οι επιστήμονες βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα την προοπτική να μελετούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές περιοχές του Αρη ή να προσεγγίζεται η ίδια περιοχή από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Βεβαίως δύο αποστολές αντί μιας σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, αλλά οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι το επιστημονικό όφελος θα αποζημιώσει τη NASA.
Tα δύο οχήματα θα αποτελούν βελτιωμένη και μεγαλύτερη σε μέγεθος έκδοση του οχήματος Pathfinder, το οποίο το 1997 προσγειώθηκε επιτυχώς στον Αρη και έστειλε στη Γη χιλιάδες φωτογραφίες.
Τα οχήματα θα είναι σε θέση να διανύουν περίπου εκατό μέτρα την ημέρα στην επιφάνεια του πλανήτη και θα είναι σε θέση να στέλνουν στη Γη τόσο φωτεινές, όσο και υπέρυθρες φωτογραφίες, όπως μετέδωσε το BBC την Πέμπτη.
Τα οχήματα θα ζυγίζουν περίπου 136 κιλά το καθένα και θα μεταφερθούν στον Αρη με πυραύλους Delta II.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπορούμε να «τεστάρουμε» τη μακροζωία σε 10 δευτερόλεπτα;
- Η Τζένιφερ Λόρενς αποκαλύπτει τον «μοναδικό» ρόλο που ήθελε και τελικά πήρε η φίλη της, Έμα Στόουν
- Ο θάνατος μιας ιδεολογίας: Μπορεί ο Τσαβισμός να επιβιώσει μετά την απαγωγή του Μαδούρο;
- Πούτιν, Σι και Τραμπ χωρίζουν τον κόσμο στα τρία
- Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο παράγοντας ανταγωνισμός στο πιάτο μας – Φτηνό κρέας, πικρή επίγευση
- Μπεν Χότζες: «Δεν πρόκειται να δούμε μια στρατιωτική εισβολή στη Γροιλανδία»
- Το ηλεκτρονικό εμπόριο έσπασε ρεκόρ στις ΗΠΑ – Τι ψώνισαν οι Αμερικάνοι
- Δημογραφικό: Η ηλικιακή ομάδα που θα επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη στην αγορά εργασίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)




















































![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442