Νομοθετική ρύθμιση για το ιντερνετικό προφίλ των πολιτών προωθούν οι αμερικανικές Αρχές
Τις προτάσεις της για τη νομοθεσία που θα προστατεύει τους χρήστες του Διαδικτύου από την εν αγνοία τους συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ιντερνετικές τους δραστηριότητες, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στην αμερικανική κυβέρνηση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC).
Τις προτάσεις της για τη νομοθεσία που θα προστατεύει τους χρήστες του Διαδικτύου από την εν αγνοία τους συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ιντερνετικές τους δραστηριότητες, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στην αμερικανική κυβέρνηση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC).
Προς το παρόν, η FTC βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία ομάδα διαφημιστικών εταιρειών που αποκαλείται Network Advertising Initiative (ΝΑΙ) και η οποία εκπροσωπεί εταιρείες που προωθούν το 90% των συνολικών διαφημιστικών καταχωρήσεων στο Internet.
Το πρόβλημα προέκυψε από την εντεινόμενη ανησυχία των πολιτών σχετικά με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν και χρησιμοποιούν κυρίως οι διαφημιστικές εταιρείες, σχετικά με τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους κατά την πλοήγηση στον κυβερνοχώρο.
Το ιντερνετικό αυτό προφίλ χρησιμοποιείται προκειμένου να εξειδικευτεί το είδος του διαφημιστικού υλικού στα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη ξεχωριστά, ή στο συνηθέστερο τύπο καταναλωτή που επισκέπτεται κάποιο δικτυακό τόπο.
Αν και οι πληροφορίες αυτές είναι συνήθως ανώνυμες – περιλαμβάνουν δηλαδή μόνο το ιστορικό των επισκέψεων του κάθε χρήστη στο Internet χωρίς να είναι αναγκαία η γνώση του ονόματος του – το ζήτημα έχει εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων που αφορούν στη διασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι προσπάθειες της FTC εστιάζονται στην ανάγκη προειδοποίησης των χρηστών κάθε φορά που συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με το ιντερνετικό τους προφίλ, καθώς και την υποχρέωση των διαφημιστικών εταιρειών να ζητούν τη ρητή άδεια του πολίτη προτού χρησιμοποιήσουν τέτοιες πληροφορίες.
Αν και τόσο οι αξιωματούχοι της FTC όσο και στελέχη των εταιρειών της ΝΑΙ αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις επί του θέματος, επικαλούμενες το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί προκαταβολική συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.