Η γερμανική οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα εισαγόμενο εργατικό δυναμικό
Στην εισαγωγή μεταναστών ίσως χρειαστεί να καταφύγει η Γερμανία, προκειμένου να διατηρήσει τα οικονομικά σκήπτρα στην Ευρώπη, καθώς μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια ο πληθυσμός της αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph την Παρασκευή.
Στην εισαγωγή μεταναστών ίσως χρειαστεί να καταφύγει η Γερμανία, προκειμένου να διατηρήσει τα οικονομικά σκήπτρα στην Ευρώπη, καθώς μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια ο πληθυσμός της αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph την Παρασκευή.
Εκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, αποκαλύπτει ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί κατά 17 εκατομμύρια, ακόμα και αν το ρεύμα μετανάστευσης συνεχίσει να βρίσκεται στο επίπεδο των 100.000 ατόμων ετησίως.
Η μείωση των εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με την αύξηση της προσδοκώμενης διάρκειας ζωής των Γερμανών, θα θέσει ένα τεράστιο βάρος στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με την έκθεση, η υπογεννητικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι περισσότερες οικογένειες από την πρώην Ανατολική Γερμανία δεν μπορούν να συντηρήσουν περισσότερα από ένα παιδιά λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα επιτείνει η υπογεννητικότητα που πλήττει και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αποτελούν την προφανέστερη πηγή εργατικού δυναμικού για τη Γερμανία. Η χειραφέτηση των γυναικών στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχει επιφέρει μείωση των γεννήσεων, με αποτέλεμα ο πληθυσμός τους να μειωθεί κατά ένα τρίτο στα επόμενα πενήντα χρόνια.
- Παναθηναϊκός: Ο Ντάβιντε Καλάμπρια επιμένει ελληνικά και τη νέα σεζόν
- Βανδαλισμοί στο δημοτικό Πάρκο
- Akylas: «Πάμε πολύ καλά στα προγνωστικά, είμαστε στο Τop 5»
- ΠΑΣΟΚ: Ημίμετρα για να βγει από το πολιτικό τέλμα ο Μητσοτάκης
- FIBA: Στη Γαλλία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2031 (pic)
- Ο Λίβανος θα ζητήσει παράταση της εκεχειρίας για ένα μήνα με το Ισραήλ – Τι ζητάει
- Σύριοι στο στόχαστρο του δόγματος Πλεύρη
- Ψήφισμα στήριξης της ΚΕΔΕ των κοινωνικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442