Οι γνώσεις του παρελθόντος σύμμαχοι της ιατρικής του αύριο
Ενας καθηγητής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο Τζον Ριντλ, ειδικός στην ιστορία φαρμάκων που προέρχονται από φυτά, ισχυρίζεται ότι η καλύτερη γνώση και εκτίμηση της αρχαίας ιατρικής μπορεί να βοηθήσει τους σύγχρονους γιατρούς να βρουν εναλλακτικές θεραπείες για αρρώστιες αλλά και να μειώσουν σε πολλές περιπτώσεις τις βλαβερές συνέπειες των νέων φαρμάκων.
65
Ενας καθηγητής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο Τζον Ριντλ, ειδικός στην ιστορία φαρμάκων που προέρχονται από φυτά, ισχυρίζεται ότι η καλύτερη γνώση και εκτίμηση της αρχαίας ιατρικής μπορεί να βοηθήσει τους σύγχρονους γιατρούς να βρουν εναλλακτικές θεραπείες για αρρώστιες αλλά και να μειώσουν σε πολλές περιπτώσεις τις βλαβερές συνέπειες των νέων φαρμάκων.
Σύμφωνα με το Science Daily, τη Δευτέρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γνωστό ως βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. Johns wort), το οποίο, μολονότι σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως κατά της κατάθλιψης, από τον 9ο αιώνα ήταν γνωστό και για άλλες ιδιότητές του, όπως τις αντισηπτικές. Επιπλέον, και η πιθανότητα να προκαλέσει αποβολή σε εγκύους ήταν γνωστή στο παρελθόν, στη μοντέρνα βιβλιογραφία, όμως, η πιθανότητα αυτή αναφέρεται για πρώτη φορά το 1998.
Ο Ριντλ επισημαίνει ότι οι περισσότεροι είναι δύσπιστοι απέναντι στην περίπτωση οι πρόγονοί μας να γνώριζαν κάτι που δεν γνωρίζει η σύγχρονη επιστήμη. Κάτι τέτοιο, όμως, ενδέχεται να συμβαίνει.
Ο Αμερικανός επιστήμονας μελετά, κυρίως, τα βότανα των οποίων η χρήση επηρεάζει το σύστημα των ενδοκρινών αδένων και πιστεύει ότι η έρευνα του παρελθόντος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, διότι τα μοντέρνα φάρμακα δοκιμάζονται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ τα παλαιότερα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν επί αιώνες είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ασφαλή.
Μάλιστα, ο Ριντλ ανακοίνωσε πρόσφατα τα ευρήματα της έρευνάς του στο 219ο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Φρανσίσκο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός 4,8 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Κίνα: Έτοιμη από καιρό για την κριση
- Η προφητική ατάκα του Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Το να πεθάνεις στο γήπεδο είναι το πιο όμορφο πράγμα…»
- Χαλκιδική: Εξαφανίστηκε 17χρονος από χώρο φιλοξενίας
- Ζελένσκι: Έτοιμο για εκεχειρία με την Ρωσία το Κίεβο – Χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν
- «Εκείνη η αχαρακτήριστη ενδυματολογική επιλογή της Τραμπ»
- Πάνω από 1.800 έλεγχοι στην αγορά εν όψει Πάσχα – Πόσες παραβάσεις εντοπίστηκαν
- Η UEFA ανακοίνωσε ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)



















































![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442