Η απειλή θανάτωσης των ομήρων ο λόγος απόδρασης του πληρώματος του αφγανικού Boeing
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο ο συγκυβερνήτης του Boeing της Ariana Airlines, Σαΐντ Ναμπί, εξήγησε την απόφαση του πληρώματος να εγκαταλείψει το αεροσκάφος την περασμένη Τρίτη, πράξη η οποία είχε επικριθεί ως εγκατάλειψη ανθρώπων σε κίνδυνο και σοβαρή παράλειψη στην εκτέλεση καθήκοντος. Οι αεροπειρατές είχαν σκοπό να σκοτώσουν τους ομήρους, δήλωσε, κι εμείς κρίναμε ότι η καθήλωση του αεροσκάφους ήταν ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τη ζωή των επιβαινόντων.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο ο συγκυβερνήτης του Boeing της Ariana Airlines, Σαΐντ Ναμπί, εξήγησε την απόφαση του πληρώματος να εγκαταλείψει το αεροσκάφος την περασμένη Τρίτη, πράξη η οποία είχε επικριθεί ως εγκατάλειψη ανθρώπων σε κίνδυνο και σοβαρή παράλειψη στην εκτέλεση καθήκοντος. Οι αεροπειρατές είχαν σκοπό να σκοτώσουν τους ομήρους, δήλωσε, κι εμείς κρίναμε ότι η καθήλωση του αεροσκάφους ήταν ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τη ζωή των επιβαινόντων.
Ο Ναμπί είπε στους δημοσιογράφους ότι ο τρόμος των επιβατών και του πληρώματος κλιμακώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου, καθώς, αντιλαμβανόμενοι ότι είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις ασφαλείας, οι αεροπειρατές άρχισαν να φωνάζουν ότι θα εκτελέσουν τους επιβάτες ή θα ανατινάξουν το αεροσκάφος.
Ο Ναμπί, μαζί με τον κυβερνήτη, το μηχανικό πτήσης και άλλο ένα μέλος του πληρώματος, απέδρασαν από το πιλοτήριο τη νύχτα της Τρίτης, έχοντας αποφασίσει ότι εάν επιτυγχάναμε να αποδράσουμε, οι αεροπειρατές θα έμεναν έρμαια της τύχης τους και θα αποφάσιζαν να μην πειράξουν τους επιβάτες είπε.
Στο τέλος της συνέντευξής του, ο Ναμπί έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να μην ενδίδουν στις απαιτήσεις αεροπειρατών, καθώς κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε άλλους τρομοκράτες να προβούν σε παρόμοιες πράξεις.
Ο ίδιος ο Ναμπί καθώς και τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία και προτίθενται να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν με το αεροσκάφος της Kampuchea Airlines, το οποίο έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση για όσους από τους επιβαίνοντες επιθυμούν να επαναπατριστούν.
Προς στιγμήν μόνο 37 από τους 142 επιβάτες της Ariana Airlines έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ενώ 74 άτομα έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και άλλα 22 κρατούνται από τις βρετανικές αρχές. Οι υπόλοιποι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια στάση θα κρατήσουν, λόγος για τον οποίο το αεροσκάφος της επιστροφής δεν αναμένεται να απογειωθεί από τη Βρετανία εντός των επόμενων ημερών.
Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν προέβησαν το Σάββατο σε καθησυχαστικές δηλώσεις, όσον αφορά στη μεταχείριση των επιβαινόντων του αεροσκάφους που θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν δεν θα ασκήσουν διώξεις ούτε θα προβούν σε κάποια άλλη πράξη εναντίον (των επιβαινόντων) δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Ακτάρ Μοχάμαντ Μανσούρ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, αφότου εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία στο εσωτερικό δρομολόγιο της Ariana Airlines, που κατέληξε στη Βρετανία, σε όλες τις πτήσεις των αφγανικών αερογραμμών επιβαίνουν πλέον οπλισμένοι φρουροί για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των επιβαινόντων.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.