Εφικτός ο καθορισμός συμφωνίας-πλαισίου με τη Συρία εντός διμήνου
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε ότι θεωρεί εφικτή την εξεύρεση κοινά αποδεκτού πλαισίου για την ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία. Ο νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ-Συρίας πρόκειται να ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.
0
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε ότι θεωρεί εφικτή την εξεύρεση κοινά αποδεκτού πλαισίου για την ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία. Ο νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ-Συρίας πρόκειται να ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.
Δεν θα ήταν παράλογο να υποστηρίξουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία-πλαίσιο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ίσως μάλιστα και μέσα σε δύο εβδομάδες ή και λιγότερο είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ.
Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Μπαράκ δήλωσε επίσης ότι, αν και στις συνομιλίες του Σέπερντσταουν δεν προέβη σε καμία υπόσχεση σχετικά με την οριοθέτηση νέων συνόρων, δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν προγενέστερες δεσμεύσεις ισραηλινών κυβερνήσεων, από τότε που ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό στη Μαδρίτη το 1991.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε μας και τη Συρία πλησιάζουν το αποφασιστικό στάδιο όπου θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχει γίνει κατανοητό και ποιοι είναι οι κίνδυνοι μέσα στα λογικά πλαίσια είπε ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις συριακές θέσεις. Δεν τις αποδεχόμαστε ή δεν τις καταλαβαίνουμε όλες. Οι Σύριοι καταλαβαίνουν τις δικές μας θέσεις πολύ καλά, αν και δεν τις δέχονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της χώρας του ο Μπαράκ αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιθέσεις στο σχέδιο επιστροφής των Υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία, καθώς οι ηγέτες δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απειλούν να αποσυρθούν από την κυβέρνηση αν τα υψίπεδα παραχωρηθούν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Από την πλευρά της, η Συρία έχει θέσει την επιστροφή του Γκολάν, περιοχή την οποία κατέκτησε το Ισραήλ το 1967 και από όπου ελέγχονται οι κυριότερες πηγές υδάτινων πόρων της χώρας, ως προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με το Ισραήλ.
Associated Press
- Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι στην «τσίτα»
- Το Τσερνόμπιλ αρνείται να πεθάνει σαράντα χρόνια μετά – Ένα σπαρακτικό λεύκωμα αντοχής
- Μπορώ να περάσω το φανάρι με… πορτοκαλί; Τι λέει ο νέος ΚΟΚ και ποιο είναι το πρόστιμο
- Μελάνια Vs Τζάκι: Η αντίδραση δύο πρώτων κυριών μπροστά στον κίνδυνο
- Ανατολική Αττική: «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ» – Σε απόγνωση οι πλημμυροπαθείς, περιμένουν τις αποζημιώσεις
- Κηφισιά – Παναιτωλικός 0-0: Αμφότεροι «βολεύτηκαν» με την ισοπαλία
- ΗΠΑ: Νέο βίντεο από τους πυροβολισμούς στο δείπνο Τραμπ – Γιατί φυγαδεύτηκε πρώτος ο αντιπρόεδρος Βανς
- LIVE: Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442