Ενα ελβετικό συμβουλευτικό σώμα ανέφερε την Τετάρτη ότι ευνοεί την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, κίνηση που χαρακτήρισε πραγματιστική προσέγγιση.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή για Ζητήματα Νεολαίας υποστήριξε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ποινικοποιεί κυρίως τους νέους και τους χρήστες και δεν αντιμετωπίζει ούτε τα μαλακά ούτε τα σκληρά ναρκωτικά.
Η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για την αναθεώρηση του ομοσπονδιακού νόμου για τα ναρκωτικά και αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της στο Κοινοβούλιο αργότερα φέτος.
Η επιτροπή τόνισε ότι υποστηρίζει το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στην Ολλανδία σχετικά με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την πώληση της κάνναβης, όπου η ουσία παραμένει παράνομη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές δεν προχωρούν σε διώξεις.
Τα πολιτικά κόμματα της Ελβετίας συμμετείχαν επίσης στις διαβουλεύσεις της επιτροπής. Η αποποινικοποίηση υποστηρίχθηκε από δύο μέλη του τετραμερούς κυβερνητικού συνασπισμού. Ενα κόμμα ήταν υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης μόνον, ενώ το άλλο δεν επιθυμούσε αλλαγή του νόμου.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις των καντονιών ευνοούν μερική τουλάχιστον φιλελευθεροποίηση των νόμων.
Μολονότι όλες οι ναρκωτικές ουσίες παραμένουν παράνομες, υπάρχει κυβερνητικό πρόγραμμα διανομής ναρκωτικών σε μακροχρόνιους χρήστες ηρωίνης, μορφίνης και μεθαδόνης.
Τριετής έρευνα αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα μείωσε την εγκληματικότητα, την εξαθλίωση και τους θανάτους που συνδέονται με τον κόσμο των ναρκωτικών. Οι ψηφοφόροι ενέκριναν το πρόγραμμα το 1997.