
Ελληνες εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται από την Πέμπτη στο Λονδίνο για να εξετάσει την κατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του ιστορικού Ιαν Σεν Κλερ, ότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διαδικασία καθαρισμού τους από εργάτες του Βρετανικού Μουσείου, πριν από 50 περίπου χρόνια.
76
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται από την Πέμπτη στο Λονδίνο για να εξετάσει την κατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του ιστορικού Ιαν Σεν Κλερ, ότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διαδικασία καθαρισμού τους από εργάτες του Βρετανικού Μουσείου, πριν από 50 περίπου χρόνια.
Το πόρισμα και οι διαπιστώσεις της εν λόγω επιτροπής θα δοθούν πρώτα στην υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και θα παρουσιαστούν στο ειδικό συμπόσιο που διοργανώνεται από το Βρετανικό Μουσείο στο τέλος Νοεμβρίου, με θέμα την κατάσταση των ιστορικών αυτών μνημείων.
Η επιτροπή πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη της επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο και συζήτησε με το διευθυντή του το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία της αποστολής που έχουν προγραμματίσει.
Τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την παρουσία της επιτροπής. Το τηλεοπτικό Κανάλι 4 αφιέρωσε μεγάλο ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Στο ρεπορτάζ υπήρχε και συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ελένης Κιούμπιτ, η οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι αν οι αποκαλύψεις του ιστορικού Ιαν Σεν Κλερ επιβεβαιωθούν και από διεθνείς εμπειρογνώμονες, το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει το ισχυρό επιχείρημα που προβάλλει για τη μη επιστροφή των Μαρμάρων στο φυσικό τους τόπο: ότι παρέχει τις καλύτερες συνθήκες συντήρησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Την επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού αποτελούν οι αρχαιολόγοι Ελένη Κόρκα και Α.Μάντης, η συντηρήτρια Δ.Παπακωνσταντίνου, η χημικός Κέλυ Κοζέλη, ο φωτογράφος Σωκράτης Μαυρομάτης και ο καθηγητής αρχαιολόγος Μ.Σκουληκίδης, ο οποίος θα μεταβεί στο Λονδίνο το Σάββατο.
Reuters
- Καιρός: Οι τρεις φάσεις πριν και μετά το Πάσχα – Εναλλαγές θερμών και ψυχρότερων αερίων μαζών
- Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 79-93: Έσπασε την «κατάρα» και πάει για 6άδα!
- Oil Prices Surge Amid Escalating Middle East Tensions
- Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 102-88: Τη… διέλυσε με σούπερ δίδυμο Ντόρσεϊ – Βεζένκοφ
- Εκκληση Πακιστάν σε Τραμπ να παρατείνει ο Τραμπ το τελεσίγραφο κατά δύο εβδομάδες – «Θα απαντήσουμε σύντομα», λέει ο Λευκός Οίκος
- Κάτι αλλάζει στο Google Photos – Το «μαγικό» κουμπί για τις φωτογραφίες
- Η «comfort zone» των παικτών, η αλήθεια του Champions League η αντίθεση του ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Στουρνάρας: Πρόταση ΤτΕ για «μαχαίρι» σε 1.236 φοροαπαλλαγές 22,8 δισ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442