Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κηδεύθηκε η Αμάλια Ροντρίγκεζ…

Κάτω από τον μελαγχολικό ήχο της κιθάρας των φάδο, η Πορτογαλία αποχαιρέτησε την Παρασκευή την Αμάλια Ροντίγκεζ , την ερμηνεύτρια των φάδος που κατάφερε να γίνει εθνικό σύμβολο της χώρας.

46

Κάτω από τον μελαγχολικό ήχο της κιθάρας των φάδο, η Πορτογαλία αποχαιρέτησε την Παρασκευή την Αμάλια Ροντίγκεζ , την ερμηνεύτρια των φάδος που κατάφερε να γίνει εθνικό σύμβολο της χώρας.

Δεκαπέντε κιθαρωδοί έπαιξαν ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της βασίλισσας των φάδο , το Αμάλια, γραμμένο ειδικά για αυτήν, κατά τη διάρκεια της κηδείας στη βασιλική Εστρέλα της Λισαβόνας.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο ήταν ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης που παρακολούθησαν την κηδεία, ενώ έξω από τη βασιλική δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνοστίζονταν στη διαδρομή ενός χιλιομέτρου από την εκκλησία έως το κοιμητήριο Πραζέρες.

Ο θάνατος της ερμηνεύτριας των φάδο την Τετάρτη έριξε βαριά σκιά στην προεκλογική εκστρατεία πριν τις εκλογές της Κυριακής , αναγκάζοντας τα πολτικά κόμματα να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Αμάλια, με μια ιδιαίτερη μελαγχολική ομορφιά, άρχισε να τραγουδά στις ταβέρνες της Λισσαβώνας την δεκαετία του 30 και κατόρθωσε να κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο τα φάδο, τα μελαγχολικά τραγούδια που αποτελούν τμήμα της πορτογαλικής παράδοσης και κουλτούρας.

H Αμάλια ηχογράφησε εκατοντάδες δίσκους και πήρε μέρος σε αναρίθμητες ταινίες και εξακολουθούσε να τραγουδά και να γεμίζει τις αίθουσες συναυλιών στην Πορτογαλία, ακόμη και όταν μπήκε στην έβδομη δεκαετία της ζωής της.

H μελαγχολία και η απλοτητά της τη διευκόλυναν να προσεγγίσει την απαισιοδοξία και τη θλίψη των φάδο, ονομασία που στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα, πεπρωμένο.

Στο τέλος της κηδείας το πλήθος μέσα στη βασιλική αλλά και στους δρόμους ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε η Αμάλια να ερμηνεύει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της, Το Κλάμα -Il grito.

O θρύλος του πορτογαλικού ποδοσφαίρου Εουσέντιο, ένας από τους λίγους Πορτογάλους που έγιναν διάσημοι σε όλο τον κόσμο, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που ασπάσθηκε τη σωρό της Αμάλια, πριν τη μεταφέρουν στο κοιμητήριο.

To πλήθος κατά μήκος της διαδρομής άρχισε να χειροκροτεί, καθώς περνούσε το φέρετρο, καλυμμένο με τη σημαία της Πορτογαλίας.

H Αμάλια μπορεί να σταμάτησε να τραγουδά, αλλά θα ζει πάντα στην καρδιά μας, δήλωσε η Μαρία Έλενα Σοάρες στο Ρόιτερς. Η 60χρονη γυναίκα περίμενε για τρεις ώρες έξω από την εκκλησία για να αποχαιρετήσει την Αμάλια.

Το Κοιμητήριο Πραζέρες μπορεί τελικά να μην είναι η τελευταία κατοικία της Αμάλια. Πορτογαλική εφημερίδα ανέφερε την Παρασκευή ότι η Αμάλια υπάρχει ενδεχόμενο να ταφεί στη Μονή Χερόνιμος της Λισαβόνας δίπλα στους εθνικούς ποιητές της Πορτογαλίας: τον Λουίς δε Καμόες και τον Φερνάντο Πεσόα.

Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024