Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πουκάμισο θα φορτίζει το κινητό μας

Το πουκάμισο θα φορτίζει το κινητό μας

Οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να μετατραπούν σε αγώγιμη κλωστή που θα επιτρέπει να φορτίζουμε τις συσκευές με τα ρούχα μας

Η ανάγκη να κουβαλάμε μαζί μας τον φορτιστή για το κινητό ή το τάμπλετ μας ίσως σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν αφού θα μπορούμε να φορτίζουμε τις συσκευές με τα ρούχα μας. Αυτό υπόσχονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι διερευνούν την ανάπτυξη υφασμάτων από αγώγιμη «κλωστή» νανοσωλήνων άνθρακα.

Στο πλαίσιο συνεργασίας τους με το Ερευνητικό Εργαστήριο της αμερικανικής Αεροπορίας για την ανάπτυξη εφαρμογών οι οποίες θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές τεχνολογίες, οι επιστήμονες από το Σινσινάτι «πόνταραν» στους νανοσωλήνες άνθρακα, ένα υλικό το οποίο γνωρίζουν καλά. Ασχολούνται με τις συγκεκριμένες νανοδομές εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα το 2007 είχαν ανακηρυχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές αναπτύσσοντας έναν νανοσωλήνα ο οποίος έφθανε σε μήκος τα 2 εκατοστά, παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή.

Σήμερα τα πράγματα έχουν προοδεύσει και οι νανοσωλήνες άνθρακα που κατασκευάζονται στα διάφορα εργαστήρια του πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτεροι ενώ προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες χειρισμού. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι τους «κλώθουν» με σκοπό να φτιάξουν ίνες υφασμάτων και όπως φαίνεται οι προσπάθειές τους αποδίδουν καρπούς. Σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Materials Research Success» επεσήμαναν ορισμένες νέες μεθόδους για τη βελτίωση της ξηρής κλώσης τους και ευελπιστούν ότι με την τελειοποίηση της διαδικασίας σύντομα θα προκύψουν κλωστές οι οποίες θα είναι όχι μόνο αγώγιμες αλλά επίσης γερές και ελαστικές σαν τον ιστό της αράχνης.

Οι επικεφαλής της ομάδας θεωρούν ότι χάρη στους νανοσωλήνες η βιομηχανία ετοιμάζεται να γνωρίσει μια νέα επανάσταση του άνθρακα. Ειδικά στον τομέα των υφασμάτων, υποστηρίζουν ότι αυτός θα αντικαταστήσει το πολυέστερ και τις άλλες συνθετικές ίνες – λένε μάλιστα χαριτολογώντας ότι οι νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίοι απορροφώντας το 99% του φωτός είναι αυτή τη στιγμή τα πιο μαύρα αντικείμενα στη Γη, σύντομα θα εξελιχθούν κυριολεκτικά στο… νέο μαύρο.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024