Η Αίγυπτος παρουσίασε δύο αναστηλωμένους τάφους του Νέου Βασιλείου στο Λούξορ [φωτογραφίες]
Η Αίγυπτος παρουσίασε δύο τάφους διακοσμημένους με εξαιρετικές τοιχογραφίες οι οποίες ρίχνουν φως στον πολιτισμό του Νέου Βασιλείου, από την θρησκεία και τις θυσίες έως την καθημερινή ζωή.
Οι αιγυπτιακές αρχές παρουσίασαν την Πέμπτη δύο αναστηλωμένους αρχαίους τάφους στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, οι οποίοι χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου και απεικονίζουν σκηνές της καθημερινής ζωής και ταφικών τελετουργιών.
Αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες κοσμούν τον πρόσφατα αναστηλωμένο τοίχο του τάφου, στο εσωτερικό του αρχαίου τάφου «Αμενχοτέπ Ραμπούια» (TT416), 14 Μαΐου 2026. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Οι τάφοι ανήκουν στον Ραμπούγια και στον γιο του Σαμούτ, από την 18η Δυναστεία, την πρώτη από τις δυναστείες του Νέου Βασιλείου. Ο Ραμπούγια και ο Σαμούτ υπηρετούσαν ως φύλακες της θεότητας Αμούν, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το οποίο επικαλείται το Reuters.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε δύο πολύ σημαντικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 2015», δήλωσε ο Χισάμ Ελ-Λέιθι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες κοσμούν τον πρόσφατα ανακαινισμένο τοίχο του τάφου, στο εσωτερικό του αρχαίου τάφου «Σαμούτ» (TT417) που ανακαινίστηκε πρόσφατα, στη νεκρόπολη Ελ-Χόχα, στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, στις 14 Μαΐου 2026. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Οι τάφοι διαθέτουν εξαιρετικά αναστηλωμένες τοιχογραφίες
Οι τάφοι περιέχουν σκηνές δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η συγκομιδή, η χειροτεχνία, η αρτοποιία, η αγγειοπλαστική και η οινοποιία.
Ένας επισκέπτης φωτογραφίζει το εσωτερικό του πρόσφατα αναστηλωμένου αρχαίου τάφου «Amenhotep Rabuia» (TT416) στη νεκρόπολη Ελ-Χόχα, στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, ο οποίος περιέχει σκηνές που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή, τις ταφικές πρακτικές και τη θρησκευτική εικονογραφία της αρχαίας Αιγύπτου, στην Αίγυπτο, στις 14 Μαΐου 2026. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Η δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ φιλοξενεί την Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου οι Φαραώ και οι ευγενείς του Νέου Βασιλείου θάβονταν σε τάφους λαξευμένους στο βράχο.
Μεταξύ των πολλών Φαραώ του Νέου Βασιλείου που θάφτηκαν εκεί ήταν ο Τουταγχαμών – γνωστός στο ευρύ κοινό ως Βασιλιάς Τουτ – του οποίου ο τάφος του 14ου αιώνα π.Χ. και όλο το περιεχόμενό του ανακαλύφθηκαν το 1922.
Αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες κοσμούν τον πρόσφατα ανακαινισμένο τοίχο του τάφου, στο εσωτερικό του αρχαίου τάφου «Amenhotep Rabuia» (TT416) που ανακαινίστηκε πρόσφατα, στη νεκρόπολη El-Khokha στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, 14 Μαΐου 2026. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Η μουσική παράσταση «ASTORIA» μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου, εκεί όπου μια μικρή Ελλάδα γεννιέται μέσα σε ένα καφενείο στην καρδιά της Αστόριας και το τραγούδι γίνεται φωνή, παρηγοριά και αντίσταση.