Δύο συνταγές για εύκολες σούπες
Δύο συνταγές για εύκολα και απολαυστικές σούπες.
Με τον καιρό να κάνει τα… δικά του το τελευταίο διάστημα, η σούπα έχει μπει για τα καλά στο μενού μας. Ακολουθούν δύο συνταγές που έκανε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα του «Buongiorno».
Απολαυστική πατατόσουπα
Τα υλικά
5 πατάτες
3 πράσα
1 καρότο
3 κλωνάρια σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ φρέσκο θυμάρι
6 φέτες καπνιστό μπέικον
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
200 ml γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Το μυστικό
Από τις συνταγές που τα λαχανικά τα ρίχνουμε πάντα μαζί, ώστε να δώσουν τα αρώματά τους και να λιώσουν.
Η διαδικασία
Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζουμε σε νερό.
Σε μια κατσαρόλα που καίει ρίχνουμε λίγο λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Αρχικά ρίχνουμε το πράσο και το κρεμμύδι για να καραμελώσουν.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τις πατάτες από το νερό και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε λίγο καπνιστό μπέικον, λίγο σκόρδο, το θυμάρι, τον μαϊντανό και το καρότο.
Ρίχνουμε μια τζούρα σαφράν για την ένταση και προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών, για να «σβήσει», λίγο γάλα και το αφήνουμε να βράσει.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και μπλεντάρουμε το μείγμα. Μόλις πάρει την υφή που θέλουμε, η σούπα είναι έτοιμη.
Βελουτέ σούπα καρότου με τζίντζερ και πορτοκάλι
Τα υλικά
1 κιλό καρότα
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. τζίντζερ
400 ml γάλα
200 ml χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. κύμινο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια
αλάτι
πιπέρι
Το μυστικό
Όταν στη σούπα επιλέγουμε να βάλουμε πατάτα, που έχει άμυλο και θα την «δέσει» στο τέλος προτιμάμε να «κρεμάρουμε» με γάλα για να κατεβάσει τα λιπαρά παρά με την κρέμα γάλακτος.
Η διαδικασία
Σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τζίντζερ για να τσιγαριστούν.
Ρίχνουμε λίγο κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την πατάτα, ώστε το άμυλο να «δέσει» τη σούπα και μετά ρίχνουμε τα καρότα.
Σημείωση: τα καρότα είναι από τα λαχανικά εκείνα που θέλουν περίπου 20 λεπτά να βράσουν.
Ρίχνουμε από πάνω χυμό πορτοκάλι, ώστε να δώσει το άρωμά του και το αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μόλις είναι έτοιμο, περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ, ρίχνουμε λίγο γάλα και είναι έτοιμη η βελουτέ σούπα.
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
- Διαφθορά μετρημένη σε δισ.: Από τα βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ στα σαλόνια των Βρυξελλών
- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής σε κλίμα κακοκαιρίας
- Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα διόδια Ελευσίνας στο ρεύμα προς Κόρινθο – Ταλαιπωρία για εκατοντάδες οδηγούς

