ΝΑΤΟ: Θέλει προϋπολογισμό εποχής Ψυχρού Πολέμου – Στο στόχαστρο κοινωνικές δαπάνες
Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να επιστρέψουν στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δίνοντας δραματικούς τόνους στη διάρκεια ομιλίας του.
- «Ο άνθρωπος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη» λέει συγγενής του Βασίλη - Άφαντος 25 μέρες μετά ο 39χρονος
- Οδηγός ΚΤΕΛ τρέχει με 120χλμ και μιλά συνέχεια στο κινητό – Βίντεο ντοκουμέντο
- «Πες το Ψέματα»: Ακυρώνεται το σόου μετά από θύελλα αντιδράσεων για τη μη ύπαρξη γυναικών στο καστ
- Επιχείρηση Νόρθγουντς: Όταν η CIA σκόπευε να σκοτώσει Αμερικάνους για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Κούβα
Την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την ενίσχυση των στρατιωτικών στόχων του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Από τις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας ήταν σαφής για την ανάγκη περικοπών κοινωνικών δαπανών βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. «Χρειαζόμαστε ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων για να κάνουμε την άμυνά μας πολύ ισχυρότερη (…)», είπε απευθύνοντας έκκληση για δημόσια υποστήριξη και αίσθημα «θυσίας» για να «αποτραπεί ο επόμενος μεγάλος πόλεμος στο έδαφος του ΝΑΤΟ».
Ανάγκη για «θυσίες» με νέες περικοπές ακόμα και σε συντάξεις και υγεία στο τραπέζι
Το 2023, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Αλλά μόνο 23 από αυτούς έχουν φτάσει σε αυτό το όριο.
Στόχο δαπανών στο 3%
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βαδίζει προς τον τρίτο χρόνο το ΝΑΤΟ ιεραρχεί την αύξηση των δαπανών για την άμυνα ψηλά και ο Ρούτε κρίνει πως η στόχευση αυτή «μπορεί να είναι σκληρή και επικίνδυνη βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη μακροπρόθεσμα», εφιστώντας την προσοχή στην Ευρώπη που πρέπει επειγόντως να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να δαπανήσει «πολύ περισσότερα». Το ΝΑΤΟ θέτει πλέον νέο στόχο δαπανών 3% του ΑΕΠ έως το 2030.
Κάθε επιπλέον μονάδα του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει περίπου 200 δισεκατομμύρια επιπλέον για τις χώρες της ΕΕ, 23 από τις οποίες είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας Άντριους Κουμπίλιους.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Μάρκ Ρούτε προέτρεψε τους Ευρωπαίους: «πείτε στις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά σας ταμεία ότι είναι απλά απαράδεκτο να αρνούνται να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Η επένδυση στην άμυνα αποτελεί επένδυση στην ασφάλειά μας. Είναι απαραίτητο!».
Καλλιεργώντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα ανεβάζοντας σε πρωτοφανή βαθμό την ένταση ο Ρούτε δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα τώρα απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία», αλλά «εξακολουθούμε να ξοδεύουμε πολύ λιγότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου παρόλο που οι απειλές για την ελευθερία και την ασφάλειά μας είναι εξίσου μεγάλες – αν όχι μεγαλύτερες».
Καρότο και μαστίγιο
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούσαν κατά μέσο όρο περίπου 3,8% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας κάλεσε τη συμμαχία να «στραφεί σε νοοτροπία πολέμου» και να «εκτοξεύσει» την αμυντική παραγωγή και τις αμυντικές δαπάνες.
«Αν μείνουμε στο 2%, ναι, είμαστε ασφαλείς τώρα, αλλά σε τέσσερα, πέντε χρόνια μπορεί να μην είμαστε πια ασφαλείς και η αποτροπή μπορεί να είναι πολύ αποδυναμωμένη για να κρατηθούμε ασφαλείς από ό,τι συμβαίνει στη Ρωσία και σε άλλα μέρη του κόσμου», είπε.
Η επίσημη αυτή έκκληση του κ. Ρούτε διατυπώνεται σε μια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο πεδίο της μάχης μπροστά στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί «περισσότερους από 10.000 θανάτους και τραυματισμούς και στις δύο πλευρές κάθε εβδομάδα», πρόσθεσε.
«Ο κίνδυνος μάς πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη ρωσική απειλή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που ο ίδιος προκάλεσε με τα λεγόμενα του συνέχισε λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί και εδώ». Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη Ρωσία να προετοιμάζεται για «μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με την Ουκρανία και με εμάς», τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ.
Έδειξε τους «εχθρούς» κατονομάζοντας εκτός από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα που «εργάζονται σκληρά για να αποδυναμώσουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη».
Σε έναν κόσμο όπου «η κατάσταση της ασφάλειας είναι χειρότερη, δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Απειλή με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ο Τραμπ
Οι δηλώσεις Ρούτε έρχονται λίγες ημέρες μετά τη δήλωση Τραμπ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ εάν οι σύμμαχοι τους δεν συμβάλλουν περισσότερο οικονομικά στη συμμαχία. «Εάν πληρώνουν τον λογαριασμό τους και μας αντιμετωπίζουν δίκαια, η απάντηση είναι: φυσικά, θα μείνω στο ΝΑΤΟ» είπε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην ερώτηση αν θα σκεφτόταν να αποχωρήσει από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε αντίθετη περίπτωση, απάντησε «ασφαλώς».
Την ίδια στιγμή αρχίζουν να διαφαίνονται για πρώτη φορά οι σκέψεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το συμπέρασμα είναι πως η Ευρώπη θα πρέπει να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της υποστήριξης του Κιέβου με στρατεύματα για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός και όπλα για την αποτροπή της Ρωσίας. Αυτός θα ήταν άλλος ένας λόγος που το ΝΑΤΟ ζητά επιτακτική την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις