![Τραμπ: Η επίβλεψη μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία είναι δική σας δουλειά λέει στους ευρωπαΐους](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-11T063023Z_1348675293_RC2HKBAZGBGO_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-TRUMP-ZELENSKIY-1200x803.jpg)
Τραμπ: Η επίβλεψη μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία είναι δική σας δουλειά λέει στους ευρωπαΐους
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Τραμπ «ανοίγει τα χαρτιά της» και θέλει να επιβάλει στην Ευρώπη να παρέχει στρατό περιφρούρησης πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Αρχίζουν να διαφαίνονται για πρώτη φορά οι σκέψεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία από την επίσκεψή του στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα. Το συμπέρασμα είναι πως η Ευρώπη θα πρέπει να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της υποστήριξης του Κιέβου με στρατεύματα για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός και όπλα για την αποτροπή της Ρωσίας.
Στη συνάντηση στο Παρίσι στις 7/12 για τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων, ο Τραμπ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στον ΝΑΤΟ, αλλά ότι θέλει να δει μια ισχυρή, καλά εξοπλισμένη Ουκρανία να αναδύεται από οποιαδήποτε παύση των μαχών, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση.
Ο Τραμπ είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην υπεράσπιση και την υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι ήθελε ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία ως παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός. Δεν απέκλεισε την υποστήριξη των ΗΠΑ, αν και δεν θα συμμετείχαν αμερικανικά στρατεύματα, είπαν οι αξιωματούχοι.
Ο Τραμπ πίεσε επίσης τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να πείσουν τους Κινέζους να πιέσουν το Κρεμλίνο να τερματίσει τη σύγκρουση, σύμφωνα με άτομο που ενημερώθηκε για τη συνάντηση. Συζήτησαν τη χρήση δασμών στην Κίνα ως διαπραγματευτικό χαρτί, εάν το Πεκίνο δεν συμφωνήσει να το κάνει όπως αναφέρει η Wall Street Journal που αποκάλυψε τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-11T063028Z_331078541_RC2GKBAZ4MW9_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-TRUMP-ZELENSKIY.jpg)
«Πάμε και βλέπουμε» το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στις συζητήσεις που είχε μετά τις εκλογές, ο εκλεγμένος πρόεδρος έκανε κυρίως ερωτήσεις και αναζήτησε απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση και ότι δεν πιστεύουν ότι έχει διαμορφώσει ένα σαφές σχέδιο για το τι πρέπει να κάνει.
Οποιαδήποτε προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου θα αντιμετωπίσει ισχυρούς αντίθετους ανέμους, ιδίως από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει δείξει καμία διάθεση να τερματίσει έναν πόλεμο που αισθάνεται ότι κερδίζει παρόλο που τα κέρδη των ρωσικών δυνάμεων είναι αργά και με βαριές απώλειες.
Για την Ουκρανία, μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου θα ήταν επίσης ένα επώδυνο βήμα, παραχωρώντας το 20 με 22% της χώρας.
Ο Τραμπ δεν έχει κάποιο σχέδιο για την Ουκρανία, λένε συνεργάτες του, και δεν έχει σκεφτεί βαθιά το θέμα καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία. Μέλη της μεταβατικής του ομάδας και στενοί του έμπιστοι συντάσσουν προτάσεις και τον ενημερώνουν. Οι βασικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού συγκροτηθεί η ομάδα εθνικής ασφάλειάς του και ο Τραμπ έχει κάνει περαιτέρω συζητήσεις με τους συμμάχους και ενδεχομένως με τον ίδιο τον Πούτιν.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-07T175625Z_983380908_RC2FKBA0N6XT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-FRANCE.jpg)
Οι Μακρόν και Τραμπ σε μια από τις φωτογραφίες στις οποίες παλεύουν για το ποιος από τους δύο θα φανεί πιο δυναμικός ως προς την γλώσσα του σώματος.
Ο Τραμπ εναντιώνεται στην βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο επερχόμενος πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικρίνει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι θα μπορούσε να διακόψει τη στήριξη. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει συνολικά περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι οι ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον είχε κρίσιμο ρόλο για τη στρατιωτική βοήθεια.
Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες είναι περιορισμένες και η Ουκρανία βασίστηκε κυρίως σε προμήθειες από τα αμερικανικά αποθέματα για να προσπαθήσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των αμερικανικών όπλων πήγε στο Ισραήλ.
Ορισμένοι σύμβουλοι του Τραμπ χαιρέτισαν κατ’ ιδίαν την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να φτάσουν βαθύτερα στη Ρωσία, πιστεύοντας ότι θα δώσει στην επερχόμενη κυβέρνηση μοχλό πίεσης για να ωθήσει τη Ρωσία σε συνομιλίες. Αλλά ο ίδιος Τραμπ κατακεραύνωσε την κίνηση αυτή.
«Διαφωνώ πολύ έντονα με την αποστολή πυραύλων εκατοντάδες μίλια μέσα στη Ρωσία», δήλωσε στο Time σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, καθώς το περιοδικό τον ανακήρυξε Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2024. «Το πιο επικίνδυνο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι αυτό που συμβαίνει: ο Ζελένσκι με την έγκριση, υποθέτω, του προέδρου, να αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους στη Ρωσία».
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-07T195825Z_1330295659_RC2FKBAH9DAC_RTRMADP_5_USA-TRUMP-FRANCE.jpg)
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της συνάντησης είναι πως οι δύο ηγέτες, σταματούσαν για φωτογραφίες και πάλευαν ποιος θα φανεί πιο δυναμικός και ποιου το χέρι θα φαίνεται από πάνω στις φωτογραφίες.
Ζελένσκι και Τραμπ συμφωνούν για τα ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία – Ερωτηματικό ο Πούτιν και η Ευρώπη
Οι συζητήσεις σχετικά με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με πολλά άλυτα ερωτήματα, όπως οι χώρες που θα συμμετάσχουν, ο αριθμός των στρατευμάτων, ο ρόλος της Ουάσινγκτον και του κατά πόσον η Ρωσία θα αποδεχόταν μια συμφωνία που θα περιλάμβανε στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, αυτό που ξεκίνησε ως συζητήσεις μεταξύ Βρετανών και Γάλλων αξιωματούχων σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό έχει διευρυνθεί για να συμπεριλάβει τον Τραμπ, τον Ζελένσκι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Την Πέμπτη, αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο για συζητήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, καθώς και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια.
«Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να κάνουν μια συμφωνία και να σταματήσουν την τρέλα», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social μετά τη συνάντηση στο Παρίσι. «Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-07T174723Z_1619485033_RC2HKBAKT5I0_RTRMADP_5_USA-TRUMP-FRANCE-1.jpg)
Οι τρεις ηγέτες έδειξαν να συμφωνούν σε κάποια από τα θέματα σύμφωνα με τις διαρροές. Όπως με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ειδική ειρηνευτική δύναμη και όχι ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην Ουκρανία
Οποιαδήποτε ευρωπαϊκά στρατεύματα στο έδαφος θα είναι μέρος μιας ειδικής ειρηνευτικής δύναμης ή μιας δύναμης παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός και δεν θα είναι μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ έχουν όλοι μιλήσει για την επιθυμία τους να αποφύγουν οποιεσδήποτε άμεσες μάχες μεταξύ της Ρωσίας και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια παγκόσμια σύγκρουση.
Τον Φεβρουάριο, ο Μακρόν εξέφρασε την ιδέα να στείλει η Ευρώπη στρατεύματα στην Ουκρανία, μετά από συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, αν και δεν διευκρίνισε τους όρους για να το πράξει.
Η ιδέα απορρίφθηκε τότε μεταξύ άλλων από το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ, αλλά η πίεση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός και η πίεση του Ζελένσκι σε Τραμπ και Μακρόν για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων αναζωπύρωσε τις συζητήσεις.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-07T174801Z_1034048969_RC2HKBA9KP44_RTRMADP_5_USA-TRUMP-FRANCE.jpg)
Οι αρχικοί λεονταρισμοί Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας για αποστολή στρατευμάτων, γρήγορα κόπασαν, καθώς κάτι τέτοιο όχι μόνο θα έβαζε τις χώρες τους σε άμεσο κίνδυνο, αλλά έχει τεράστιο οικονομικό κόστος.
Οι Γάλλοι θέλουν συμμετοχή των ΗΠΑ για ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πιθανό να είναι επιφυλακτικές απέναντι σε μια δύναμη που θα τις έφερνε σε θέση να πρέπει να αντισταθούν σε μια ρωσική παραβίαση μιας κατάπαυσης του πυρός.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ιδέα θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιου είδους υποστήριξη από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι σαφές ότι μια κυβέρνηση Τραμπ θα εξέταζε. Δεν είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν σε θέση να διαθέσουν τα στρατεύματα ή να αποκτήσουν πολιτική υποστήριξη για να συμμετάσχουν. Η Πολωνία έχει ήδη αρνηθεί.
Πάνω απ’ όλα, το Κρεμλίνο μπορεί να αντιδράσει σε οποιοδήποτε σχέδιο που επιτρέπει την παρουσία στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η ευρωπαϊκή συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου «εγείρει την πραγματική απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης».
Ο Ζελένσκι θέλει άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή έστω υπόσχεση πως θα ενταχθεί στο μέλλον. Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη Δευτέρα την πρόταση του Μακρόν για την τοποθέτηση στρατευμάτων στο έδαφος. Τόνισε, ότι το Κίεβο «πρέπει να έχει σαφή αντίληψη για το πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ και πότε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Κατανοώντας το μέλλον μας, τέτοιες εγγυήσεις θα ήταν πολύ αποτελεσματικές».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις