Πώς κυριάρχησε η φράση «θα έχουμε πάντα το Παρίσι»;
Την ακούσαμε ουκ ολίγες φορές από τον εκφωνητή της αναμετάδοσης της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε τη διαβάσαμε σε τίτλους αθλητικών (κυρίως) εφημερίδων. Ξέρετε πώς «βγήκε» η φράση;
«Θα έχουμε πάντα το Παρίσι». Αυτή η ατάκα ακούγεται στο φινάλε της θρυλικής και κλασικής ταινίας Καζαμπλάνκα -μια από τις πιο έξυπνα γραμμένες και πιο εύστοχες σκηνές που παρήγαγε η βιομηχανία των στούντιο του Χόλιγουντ.
Η σκηνή που εκστομίζεται από τον Ρικ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) καθώς θυσιάζει την αγάπη του για την Ίσλα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) για το γενικότερο καλό, διαδραματίζεται με φόντο ένα υπόστεγο αεροσκαφών και ένα αεροπλάνο που περιμένει για τη Λισαβόνα.
Ωστόσο, η παραγωγή δεν είχε πρόσβαση σε αεροδρόμιο λόγω του πολέμου και για τη σκηνή κατασκευάστηκε ένα μικρό μοντέλο από κόντρα πλακέ. Τοποθετήθηκε στο φόντο και περιβαλλόταν από μικρόσωμους άνδρες για να ξεγελάσει το κοινό με την οπτική κλίμακα. Με την προσθήκη ομίχλης, ποιος θα μπορούσε να καταλάβει τη διαφορά;
Έκτοτε η φράση αυτή έχει στοιχειώσει τους μεγάλους έρωτες. Αλλά ίσως η Gen Z δε γνωρίζει την προέλευσή της -ήρθε η ώρα να την μάθει

Photo: YouTube
Μυστήριο αιώνιο
Με ποιον θα κατέληγε, τελικά, η Ίσλα – με τον Ρικ ή με τον Βίκτορ; Καθώς γυριζόταν η σκηνή, ούτε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν δεν ήξερε. Ρώτησε τους σεναριογράφους και εκείνοι της είπαν ότι ήταν αναποφάσιστοι, αλλά τη συμβούλευσαν: «Μην δίνεις πολλά πράγματα. Παίξε το ενδιάμεσα, ξέρεις, ώστε να αποφασίσουμε στο τέλος».
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η πτυχή της ερμηνείας της Μπέργκμαν έδωσε στο δίλημμα της Ίλσα πρόσθετο ρεαλισμό.
Έκτοτε η φράση αυτή έχει στοιχειώσει τους μεγάλους έρωτες. Αλλά ίσως η Gen Z δε γνωρίζει την προέλευσή της -ήρθε η ώρα να την μάθει.
Δείτε την ανυπέρβλητη σκηνή:
*Αρχική Φωτό: Unsplash
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442