Κέρκυρα: Ξεκίνησε η περιφορά των 37 Επιταφίων
Περιφορά 37 Επιταφίων, κάθε μισή ώρα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέχρι το βράδυ στην Κέρκυρα.
Η περιφορά του Επιτάφιου ξεκίνησε στην Κέρκυρα στις 12 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας.
Σε μία από τις πιο ωραίες τοποθεσίες της βορειοδυτικής Κέρκυρας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί ώστε να παρακολουθήσει την πρώτη περιφορά του Επιταφίου, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή.
Το «νησί των Φαιάκων» γέμισε από τα πένθιμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών και των χορωδιών, οι οποίοι έψαλαν το εγκώμιο του επιταφίου «Ω γλυκύ μου Έαρ». Οι πιστοί κρατούσαν μεγάλα κεριά (τόρτσες), λάβαρα και φλάμπουρα (σκόλες) σε ένδειξη πένθους, καθώς η πομπή κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Αλύπας.
Οι περιφορές ξεκίνησαν από το μεσημέρι και πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 10:15 από την Ιερά Μητρόπολη ενώ οι Επιτάφιοι πρόκειται να περάσουν από όλα τα χωριά του νησιού.
Το Μεγάλο Σάββατο, ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδεύει τη Λιτανεία του Αγίου, η οποία θεωρείται φόρος τιμής στο θαύμα του Αγίου το 1553, όταν πλοία με σιτάρι έφτασαν στο νησί την ώρα του Επιτάφιου, σε μία περίοδο μεγάλης πείνας μάλιστα.
Έτσι, η περιφορά του σήμερα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα στον ιερό Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας.
Στο σύνολο, οι Επιτάφιοι που θα κάνουν περιφορά στο νησί είναι 37 και θα πραγματοποιούνται κάθε μισή ώρα.
Δείτε το βίντεο
Το έθιμο του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα
Μπορεί όλοι οι Επιτάφιοι να περιφέρονται κανονικά τη μεγάλη Παρασκευή αλλά ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα έχει κρατήσει το έθιμο και πραγματοποιεί την περιφορά του το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τα χρόνια των Ενετών.
Σύμφωνα με την παράδοση, το νησί υπέφερε από έλλειψη σιταριού και άσχημες καιρικές συνθήκες. Τότε, ένας καπετάνιος είδε στον ύπνο του τον Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος τον διέταξε να κατευθυνθεί προς το νησί.
Έτσι, θεωρήθηκε ως θαύμα και η Ενετική κυβέρνηση διέταξε ο Επιτάφιος να περιφέρεται κάθε Μεγάλο Σάββατο ενώ γίνεται και η λιτάνευση του σώματος του Αγίου την ίδια μέρα. Η Κέρκυρα έχει διατηρήσει το έθιμο αυτό έως σήμερα.
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Τη Δευτέρα η δικογραφία σε βάρος του – Δεν καταθέτει το δίπλωμα
- Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης αποχαιρετά τον αγαπημένο του πατέρα – «Ξεκουράσου ομορφιά μου»
- Λίστα Forbes: Οι 100 «σιδηρές κυρίες» του 2025 – Η οικονομική τους δύναμη ξεπερνά το ΑΕΠ της ΕΕ
- Συναγερμός σε σταθμό ΚΤΕΛ της Αθήνας: 20χρονος εντοπίστηκε με καλάσνικοφ
- Τουρκικό πλοίο στις φλόγες μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό
- «Η Εθνική Βραζιλίας θέλει να επεκτείνει το συμβόλαιο του Αντσελότι έως το 2030»
- Αποκάλυψη για τον Δανού δότη σπέρματος: Ενα παιδί στην Ελλάδα έχει πεθάνει από καρκίνο και ένα κάνει θεραπεία
- Οι ισχυροί γύρω από τον Έπσταϊν: Τραμπ, Κλίντον, Μπάνον σε νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442