Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Microsoft πετά το γάντι στη Google - To Bing αποκτά τη δύναμη του ChatGPΤ

Η Microsoft πετά το γάντι στη Google – To Bing αποκτά τη δύναμη του ChatGPΤ

Chatbot βασισμένο σε τεχνολογία της OpenAI απαντά σε ερωτήσεις συνδυάζοντας διαφορετικές πηγές πληροφοριών, δίνει περιλήψεις ιστοσελίδων και συντάσσει email. Η Google ίσως έχει λόγο να ανησυχεί.

«Η κούρσα αρχίζει σήμερα» είπε ο επικεφαλής της Microsoft Σάτια Ναντέλα παρουσιάζοντας την αναβαθμισμένη μηχανή αναζήτησης Bing και τη νέα βερσιόν του browser Edge, τα οποία ενσωματώνουν πλέον εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, μια εξέλιξη που απειλεί την κυριαρχία της Google.

Οι χρήστες που εγγράφονται στη νέα δοκιμαστική βερσιόν του Bing μπορούν να πειραματιστούν με ένα έξυπνο chatbot που απαντά απευθείας σε ερωτήματα αντί απλώς να παραθέτει λίστες με συνδέσμους.

Βασισμένο σε τεχνολογία «πιο προηγμένη» από το διάσημο ChatGPT που ενθουσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ, το chatbot μπορεί να δίνει περιλήψεις ιστοσελίδων, να συνδυάζει διαφορετικές πηγές πληροφοριών, ακόμα και να συντάσσει και να μεταφράζει email.

Σε πρώτη φάση, το νέο Bing είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών με λίστα αναμονής που είναι διαθέσιμη εδώ. Αρχικά οι χρήστες δεν θα μπορούν να διατυπώνουν δικά τους ερωτήματα αλλά μόνο να επιλέγουν από μια έτοιμη λίστα.

Τις επόμενες εβδομάδες η δοκιμαστική βερσιόν θα ανοίξει για εκατομμύρια χρήστες και τελικά θα ενσωματωθεί και στη βερσιόν του Bing που χρησιμοποιείται σε κινητά τηλέφωνα.

«Ρώτα με οτιδήποτε» λέει η αναβαθμισμένη βερσιόν του Bing

Έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, η Microsoft σκοπεύει σταδιακά να ενσωματώσει τους αλγόριθμους των λεγόμενων «μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» σε όλα τα προϊόντα της.

«Η τεχνολογία αυτή θα αλλάξει ριζικά κάθε κατηγορία λογισμικού» δήλωσε ο Ναντέλα παρουσιάζοντας τις νέες λειτουργίες στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον.

Η αρχή έγινε με τη συνδρομητική υπηρεσία της πλατφόρμας online συνεργασίας Teams, η οποία προσφέρει τώρα τη δυνατότητα αυτόματων σημειώσεων για τηλεδιασκέψεις.

H Microsoft ελπίζει να δώσει νέα πνοή και στο Bing, το οποίο είναι σήμερα δεύτερο στην αγορά διαδικτυακών αναζητήσεων, με το μερίδιό του να περιορίζεται σε κάτω από 10%.

Η εταιρεία των Windows εκτιμά ότι κάθε αύξηση του μεριδίου στην αγορά κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα αποφέρει επιπλέον 2 δισ. δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα.

Η Google, βέβαια, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια: την Δευτέρα προανήγγειλε το Bard, ένα chatbot αναζήτησης που βασίστηκε στο δικό της γλωσσικό μοντέλο LaMDA.

O Σάτια Ναντέλα μιλά για το νέο Bing στα κεντρικά της Microsoft (Reuters)

Προμηθέας

Το Bing δεν χρησιμοποιεί το ίδιο το ChatGPT, την τεχνητή νοημοσύνη που εντυπωσίασε με την ικανότητά της να απαντά σε ερωτήματα, να συνθέτει άρθρα, δοκίμια, θεατρικά έργα, ακόμα και μουσική και κώδικα υπολογιστή.

Χρησιμοποιεί μια πιο εξελιγμένη βερσιόν με την ονομασία Prometheus, η οποία ενημερώνεται με δεδομένα από το Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο, σε αντίθεση με το ChatGPΤ που εκπαιδεύτηκε με πληροφορίες που είχαν αναρτηθεί μέχρι το 2021.

Στην περίπτωση τoυ Edge, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνοψίζει οικονομικά αποτελέσματα ή άλλες ιστοσελίδες, απαλλάσσοντας τον χρήστη από την ανάγκη να διαβάζει μεγάλα ή περίπλοκα κείμενα, είπε η Microsoft. Μπορεί επίσης να προτείνει κώδικα σε προγραμματιστές.

Στην παρουσίαση του νέου Bing, ο Γιουσούφ Μεντί του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της Microsoft έδειξε πώς η AI μπορεί να διευκολύνει και στα ψώνια. Επέδειξε πώς το Bing μπορεί για παράδειγμα να υπολογίσει αν ένα παιδικό κάθισμα χωράει σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο αντλώντας από το Διαδίκτυο δεδομένα για τις διαστάσεις του προϊόντος και του οχήματος.

Οι χρήστες, πάντως, καλό θα είναι να μην εμπιστεύονται απόλυτα την AI-παντογνώστη, καθώς τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι γνωστό ότι παράγουν ενίοτε παραπλανητικές απαντήσεις, γνωστές ως «παραισθήσεις» της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Bing προχωρά ένα βήμα μπροστά από το ChatGPT καθώς παραθέτει μια λίστα με τις πηγές των απαντήσεών της.

Ωστόσο ένα μήνυμα στο κάτω μέρος της οθόνης ότι «λάθη είναι πιθανό να συμβούν».

«Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την ακρίβεια των πληροφοριών» συνιστά.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024