Το Γερμανικό κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τελετή μνήμης την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το 2023 θα είναι αφιερωμένη στα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα του ναζιστικού καθεστώτος.
Για πρώτη φορά, το γερμανικό κοινοβούλιο θα τιμήσει επίσημα τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, στη φετινή τελετή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου.
Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, για να τιμήσει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς και όλων των άλλων θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος. Το γερμανικό κοινοβούλιο τιμά την ημέρα αυτή κάθε χρόνο, από το 1996 με ειδική τελετή μνήμης.
Ενώ τα θύματα που διώχθηκαν, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων τελετών, δεν υπήρξε ποτέ επίσημος κοινοβουλευτικός εορτασμός αφιερωμένος σε αυτά ποτέ στο παρελθόν.
[Trigger Warning]
Today is International Holocaust Remembrance Day.
It is a time to remember all those murdered & affected by the Holocaust, including lesbian, gay, bisexual person under Nazi persecution.On 1871, «Paragraph 175» was a provision of the German Criminal Code, pic.twitter.com/aeGBNu7mRi
— ASEAN SOGIE Caucus (@ASEANSOGIE) January 27, 2022
Το περασμένο καλοκαίρι, το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τελετή μνήμης την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος για το 2023 θα είναι αφιερωμένη στα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα του ναζιστικού καθεστώτος στις 27 Ιανουαρίου.
Τα θύματα του Ναζισμού
Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 με 7.000 ομοφυλόφιλοι άντρες φυλακίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από αυτούς που απελάθηκαν σε στρατόπεδα, το 60% πέθανε εκεί. Πολλοί εκτελέστηκαν, αλλά πολλοί περισσότεροι πέθαναν εξαιτίας της καταναγκαστικής εργασίας, του υποσιτισμού και των φρικτών βασανιστηρίων που έπρεπε να υπομείνουν.
Αυτά τα θύματα θα είναι «στο επίκεντρο της τελετής μνήμης» φέτος, επιβεβαίωσε η Μπάρμπελ Μπας, Πρόεδρος του Bundestag (του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου). Ο εορτασμός συνήθως περιλαμβάνει μια ομιλία από έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος, αλλά η Μπας είπε ότι «δυστυχώς δεν έχουν απομείνει ΛΟΑΤΚΙ+ επιζώντες.»
Today is International Holocaust Remembrance Day. Today I remember the gay men of the pink triangle & the lesbians of the black triangle. Nick, my partner, told me about his Uncle Peter who was Jewish who was sent to the camps & never was seen again. pic.twitter.com/h293cSve21
— Tuma Young, K.C. (@tumayoung) January 27, 2022
Εξήγησε, επίσης, ότι οι κοινοβουλευτικές αρχές ήταν σε στενή συζήτηση με την Ομοσπονδία Λεσβιών και Γκέι στη Γερμανία (LSVD), για να διαμορφώσουν μια κατάλληλη τελετή μνήμης. Η ομάδα χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου να αφιερώσει την τελετή στα θύματα, που διώχθηκαν και σκοτώθηκαν, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.
«Για να εξάγουμε τα σωστά διδάγματα από όλες τις διαφορετικές πτυχές της, η ιστορία πρέπει να διατηρηθεί συνολικά ζωντανή», δήλωσε η Henny Engels, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της LSVD.
Το 2002, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για αυτό που αναφέρεται, ως η πιο σκληρή δίωξη ομοφυλοφίλων στην ιστορία. Στο Βερολίνο, το δίδυμο καλλιτεχνών Δανίας-Νορβηγίας Μάικλ Έλμγκριν και Ινγκάρ Ντράγκσετ σχεδίασαν ένα μνημείο το 2008 για να τιμήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα, που διώχθηκαν και σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Είναι ένα παραλληλεπίπεδο από σκυρόδεμα, που έχει ένα μικρό παράθυρο, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία με δύο άντρες να φιλιούνται.
- Οι ανοιχτές «πληγές» και οι αβεβαιότητες του προϋπολογισμού
- Σώμα και μυαλό: Πέντε ασκήσεις ορισμός της ευεξίας
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο και τοπικές βροχές
- Συντάξεις: Αυξήσεις τριών ταχυτήτων λόγω προσωπικής διαφοράς
- Πάνω από 5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
- Βία στους δρόμους: Όταν η οργή κυριαρχεί πίσω από το τιμόνι
- Τέιλορ Σουίφτ: Πού μπορεί να ξόδεψε τα έσοδα της ιστορικής περιοδείας της Eras; – Τι αποκαλύπτει η ίδια
- Αυτές οι συνήθειες μας χαρίζουν μακροζωία – και είναι τζάμπα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442