Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας βάζει τέλος στα αντί-τρανς σχόλια με μια μόλις δήλωση

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας βάζει τέλος στα αντί-τρανς σχόλια με μια μόλις δήλωση

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φύλου, που ψηφίστηκε μετά από έξι χρόνια έντονης συζήτησης και δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, θα είχε αφαιρέσει την ανάγκη ιατρικής διάγνωσης της δυσφορίας φύλου για την απόκτηση GRC και θα μείωνε το ελάχιστο όριο ηλικίας αίτησης από τα 16 στα 18.

Μετά από άλλη μια εβδομάδα ομοφοβικών τίτλων δεξιών εφημερίδων και αηδιαστικής ρητορικής από πολιτικούς για τα τρανς δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηγέτης του SNP, Nicola Sturgeon, εμφανίστηκε στην εμβληματική πολιτική εκπομπή του BBC την Κυριακή με τη Laura Kuenssberg για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, το άνευ προηγουμένου μπλόκο στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο της Σκωτίας για τα τρανς άτομα.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ενέκρινε αποφασιστικά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου (Σκωτία) τον Δεκέμβριο με την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Το νομοσχέδιο είχε ως στόχο να καταστήσει απλούστερο και δικαιότερο για τα τρανς άτομα να αποκτήσουν νομική αναγνώριση του φύλου τους αποκτώντας Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC), το οποίο επιτρέπει την ενημέρωση των δεικτών φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης.

Το GRC επιτρέπει επίσης στα τρανς άτομα να αναγνωρίζουν το επίκτητο φύλο τους στην άδεια γάμου και στο πιστοποιητικό θανάτου τους. Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φύλου, που ψηφίστηκε μετά από έξι χρόνια έντονης συζήτησης και δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, θα είχε αφαιρέσει την ανάγκη ιατρικής διάγνωσης της δυσφορίας φύλου για την απόκτηση GRC και θα μείωνε το ελάχιστο όριο ηλικίας αίτησης από τα 16 στα 18.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο εμπόδισε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη (17 Ιανουαρίου) σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που είδε το Άρθρο 35 του νόμου της Σκωτίας να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο γραμματέας της Σκωτίας στο Γουέστμινστερ, Άλιστερ Τζακ – ο οποίος δεν φαίνεται να γνωρίζει τι κάνει στην πραγματικότητα ένα GRC – είπε ότι το νομοσχέδιο μπλοκάρεται καθώς πίστευε ότι θα είχε «δυσμενείς επιπτώσεις» στη λειτουργία του νόμου περί ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κακοποιητές άντρες και τα τρανς δικαιώματα

Μιλώντας στο BBC σήμερα (22 Ιανουαρίου), η ηγέτης του SNP έβαλε τέλος τις «ανησυχίες» μιας μικρής μειοψηφίας ομάδων κατά των τρανς γυναικών ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φύλου στη Σκωτία θα διευκόλυνε την πρόσβαση των «παραβιαστών ανδρών» σε χώρους μόνο για γυναίκες, «εις βάρος των βιολογικών γυναικών που είναι βιολογικά θηλυκές από τη γέννηση τους».

«Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό», εξήγησε η Sturgeon. «Προσπαθήσαμε πολύ να ακούσουμε προσεκτικά όλες τις απόψεις στις δύο διαβουλεύσεις που έγιναν σχετικά με αυτή τη νομοθεσία, σύμφωνα με το pinknews.

«Υπάρχουν ομάδες με γυναίκες που υφίστανται βία από παραβιαστικους άνδρες – Rape Crisis Scotland , Women’s AID Scotland, Zero Tolerance Scotland. Αυτές είναι ομάδες που εργάζονται με ευάλωτες γυναίκες καθημερινά. Αυτοί οι οργανισμοί υποστηρίζουν αυτήν τη νομοθεσία, επομένως είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις βασικές γυναικείες οργανώσεις στη Σκωτία υποστηρίζουν αυτή τη νομοθεσία».

Και συνέχισε: «Ο φόβος που έχουν οι γυναίκες για την πρόσβαση τέτοιων ανδρών σε χώρους μόνο για γυναίκες με σκοπό να τις  κακοποιήσουν και να επιτεθούν σε γυναίκες είναι πολύ πραγματικός. [Αλλά] δεν χρειάζεται να επιδεικνύετε το πιστοποιητικό γέννησής σας για να έχετε πρόσβαση σε χώρους μόνο για γυναίκες. Το θέμα λοιπόν είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν δίνει σε έναν άνδρα περισσότερη δυνατότητα να κακοποιεί γυναίκες από ό,τι έχει ήδη αυτός ο άνδρας».

Η Nicola Sturgeon διευκρίνισε επίσης ότι το σκωτσέζικο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φύλου δεν θα έχει αντίκτυπο στους ευρύτερους νόμους περί ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου: «Το κοινοβούλιο της Σκωτίας τα εξετάζει όλα αυτά σε κάθε νομοθεσία που ψηφίζει. Δεν έχω ακούσει κανένα επιχείρημα σχετικά με τον αντίκτυπο στον νόμο περί ισότητας που να το βρίσκω καθ’ οιονδήποτε τρόπο πειστικό, επειδή ο νόμος δεν αλλάζει το νομικό αποτέλεσμα του πιστοποιητικού αναγνώρισης φύλου».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024