Βαρουφάκης: Ο προϋπολογισμός κωδικοποιεί το ταξικό μίσος της «Μητσοτάκης ΑΕ»
Τι είπε ο Βαρουφάκης απευθυνόμενος σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζοντας στην ομιλία του κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης ότι «ο προϋπολογισμός κωδικοποιεί ττο ταξικό μίσος της Μητσοτάκης ΑΕ».
Πληθωρισμός δώρο
Όπως εξήγησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αυτός ο προϋπολογισμός «μειώνει τις δημόσιες δαπάνες παντού», σε παιδεία, υγεία, κλπ. Ο κ. Βαρουφάκης πάντως σε μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβερνητική πολιτική, θέλησε να αποδομήσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα και το συνολικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι είναι θετική η εικόνα, η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός, λόγω του «ειλεού που υπέστησαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες» λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί «δώρο» στην κυβέρνηση της «Μητσοτάκης ΑΕ και τους ολιγάρχες που την στηρίζουν», σημειώνοντας ότι «επιδίδονται στο γνωστό γι’ αυτούς σπορ, της αισχροκέρδειας».
Επιδοματικός λαϊκισμός
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις κυβερνητικές πολιτικές «επιδοματικός λαϊκισμός» που όπως σημείωσε «ενίοτε όπως με το 600άρι (σ.σ. για τους αστυνομικούς και λιμενικούς) γίνεται και ρατσιστικός. Και επιπλέον τους προσβάλλετε γιατί κάποια στιγμή και οι αστυνομικοί θα τα δώσουν σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά σχολεία γιατί φροντίσατε να συρρικνώνετε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο σύστημα υγείας».
Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνοντας παράλληλα ότι όταν το αβάσταχτο δημόσιο χρέος πέφτει στο τείχος του πληθωρισμού τότε γίνεται αμέσως αβάσταχτο το ιδιωτικό χρέος, από το οποίο σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με εγγύηση του δημοσίου κερδίζουν τα funds εις βάρος των κορόϊδων.
Ιστορική συγκυρία και ρήξη
Επέπληξε μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα υπαινισσόμενος ότι οι διαρροές για ένταση και «μπινελίκια» με τους τραπεζίτες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, είναι υποκριτικές.
Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε στους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη. Σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία όπου έξω από την αίθουσα ξεχειλίζει η οργή για τα αρπαχτικά της ΕΕ σε αυτή την ιστορική συγκυρία ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα κινηθεί στη σφαίρα της δικής του παράλληλης πολιτικής πραγματικότητας είπε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε καταλήγοντας:
«Περιμένω τι θα πουν οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ: Θα συνεχίσετε το παραμύθι ή θα πείτε την αλήθεια ότι χωρίς ρήξη δεν μπορεί να σταματήσει η λεηλασία της χώρας;»
- Μέση Ανατολή: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν
- Για τρίτη ημέρα στους δρόμους οι οδηγοί ταξί στην Αττική – Επέστρεψαν μέχρι νεοτέρας στην περιφέρεια
- Χαμός στους Μπακς με Αντετοκούνμπο: Μεγάλη διαφωνία για την επιστροφή του στα παρκέ (pic)
- Πολιορκία xωρίς τέλος, αντοχή χωρίς όρια: Όταν η αμερικανική μέγγενη συναντά τις κουβανικές ρίζες
- Σπειροειδής αποσταθεροποίηση – Ο Λίβανος μεταξύ πολέμου, φόβων νέου εμφυλίου και πλήρους κατάρρευσης
- Που «χάθηκε» ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ;
- Απολογείται ο 19χρονος φίλος του 20χρονου που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά – Αναζητείται ένα ακόμη άτομο
- Επενδύει στην εξωστρέφεια η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442