Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Η πρώτη κάλπη φέρνει πιο κοντά Τσίπρα και Ανδρουλάκη - Η ανησυχία Μητσοτάκη

Εκλογές: Η πρώτη κάλπη φέρνει πιο κοντά Τσίπρα και Ανδρουλάκη – Η ανησυχία Μητσοτάκη

«Δημοκρατική ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας [...]» είναι η φράση που φέρνει τον Νίκο Ανδρουλάκη πιο κοντά τον Αλέξη Τσίπρα.

Απόλυτο και αγεφύρωτο είναι πλέον το χάσμα ανάμεσα στο Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η υπόθεση Καϊλή ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα των όσων προηγήθηκαν με τις υποκλοπές.

Κακή οικογενειακή συνήθεια

Για πρώτη φορά μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά διευκρίνισε τι εννοούσε όταν χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή «δούρειο ίππο» της ΝΔ και μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα σημείωσε ότι «την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήταν σκιώδης εισηγήτρια».

«Είναι άλλη μια κακή οικογενειακή συνήθεια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: Να απλώνει τα πλοκάμια του πέραν των κομματικών του ορίων. Έως και στην άκρα Δεξιά» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τις προηγούμενες εβδομάδες και ιδίως τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να γίνονται εμφανείς οι αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των επικείμενων εκλογών. Η αντιπαράθεση που έχει ανοίξει πλέον ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι το Μαξίμου αντιμετωπίζει το Νίκο Ανδρουλάκη ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τροχιά σύγκλισης

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή και η φράση για την επιστροφή της ΝΔ στην αντιπολίτευση έδωσαν το έναυσμα για να σηκώσει το γάντι το Μεγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης αν όχι ταύτισης με τον κ. Τσίπρα.

Η αντιπαράθεση αυτή συνεχίστηκε και σήμερα με την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το ενδιαφέρον στοιχείο στη σημερινή ομιλία του κ. Ανδρουλάκη δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μίλησε για προοδευτική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με το ανάλογο πρόγραμμα κάτι που εξ’ αντικειμένου τον φέρνει πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Είναι κυρίως η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την ετοιμότητά του να προκύψει κυβέρνηση -προφανώς συνεργασίας- από την πρώτη Κυριακή.

Πρώτη Κυριακή και εξουσιομανία Μητσοτάκη

«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να βρουν διέξοδο. Δημοκρατική Ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες της εξουσίας. Χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη. Για να επιβάλλουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, που μόνο αυτό εγγυάται μια Ελλάδα με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη».

Η αναφορά αυτή για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και το γεγονός ότι παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης στηλίτευσε την εκλογική στρατηγική Μητσοτάκη για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα, προκαλεί τα σφοδρά πυρά του μεγάρου Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να μιλάει σήμερα για κλιμάκωση της τροχιάς συμπόρευσης Ανδρουλάκη – ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση για να μην χρειαστούν δεύτερες εκλογές

Αξίζει να σημειωθεί ήδη από πέρσι το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές «έστω και με μία ψήφο» και δεσμευόταν στο πλαίσιο αυτό για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, που οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, χωρίς να χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές.

Έκτοτε έχει επαναλάβει αρκετές φορές τη βούλησή του για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ενώ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη έχοντας υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρχουν δύο μπλοκ εξουσίας τα οποία δεν μπορούν να συνεργάζονται παρά μόνο σε έκτακτες συνθήκες εθνικών (εννοώντας ουσιαστικά συνθήκες πολέμου) κρίσεων.

Πλέον είναι σαφές ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει η ΝΔ θα επιχειρήσει να κινηθεί σε μια λογική αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου θέτοντας το δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, Μητσοτάκης ή Τσίπρας ζητώντας από τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, της περιόδου 2015-2019 και 2019-2023.

Δύο γύροι μιας εκλογικής αναμέτρησης

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης στις περιοδείες και ομιλίες του στα κομματικά στελέχη τους ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη Κυριακή θα είναι κρίσιμη και δεν χωράει χαλαρότητα από τους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι για τη ΝΔ δεν υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά δύο γύροι μιας και μόνης εκλογικής αναμέτρησης.

Είναι επίσης σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία την πρωτιά στις πρώτες κάλπες καθώς οι αναφορές Τσίπρα και Ανδρουλάκη για κυβέρνηση προοδευτική από την πρώτη Κυριακή δημιουργούν ανησυχίες στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Από την άλλη μεριά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκτός της πολεμικής τους κατά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη θα επιδοθούν και σε ένα μεταξύ τους διαγκωνισμό ο μεν πρώτος για να διατηρήσει τα ηνία στο χώρο της «προοδευτικής παράταξης», το δε ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει τις θέσεις του σ’ αυτό το χώρο και να μιλήσει με άλλους όρους και όχι με όρους φτωχού συγγενή και μικρού κυβερνητικού εταίρου στο ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής σύμπραξης των δύο κομμάτων.

Ιδιότυπη ομηρία

Βεβαίως ο κ. Ανδρουλάκης δεν παραλείπει να διατηρεί μια ρητορική διμέτωπου μην ξεχνώντας να ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζοντας το κόμμα του ως τρίτη ενδιάμεση λύση και μάλιστα εναλλακτική λύση για τους «προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες».

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Για αυτό δώστε μας ισχυρή εντολή να ανατρέψουμε αυτή την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας και αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα που συνεχώς αναπαράγει τα ίδια προβλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται διαχρονικά ο καλύτερος πελάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σκιάχτρο της οικτρής διακυβέρνησης του κραδαίνει η Νέα Δημοκρατία ως φόβητρο» είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του κ. Ανδρουλάκη που δείχνει ποια εκλογική στρατηγική θα ακολουθήσει.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024