Νίκος Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο
Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ, όπου τόνισε ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας, είναι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες.
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στο Λοτζ της Πολωνίας.
Όπως σημείωσε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο σκληρός πυρήνας της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος. Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει, προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση ασφαλείας», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας».
Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή απειλή χρήσης βίας είναι αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδεις αρχές. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο (ομιλία στην 29η Σύνοδο ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ). pic.twitter.com/9Uzi4fO0BO
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 1, 2022
«Αδιαπραγμάτευτες αρχές η ενθική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα»
«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα, ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».
Τέλος, ανέφερε ότι «η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της» και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.
- Το Τσαντ κλείνει τα σύνορα με το Σουδάν καθώς οι συγκρούσεις με τις RSF επεκτείνονται
- Ισλανδία: Επισπεύδεται η συζήτηση για ένταξη στην ΕΕ με φόντο τις απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία
- Ακρωτηριάστηκε 23χρονος οπαδός της ΑΕΚ από φωτοβολίδα στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό
- Εντοπίστηκε σορός στο Βελούχι – Ερευνάται αν ανήκει στον 74χρονο αγνοούμενο
- Δραστικό ψαλίδι στις επενδύσεις της OpenAI εν μέσω ανησυχίας για τα έσοδα
- «Πάγωσαν» στην Γκενκ: Τραυματίστηκε ο Καρέτσας (pics)
- Κοζάνη: Σύλληψη 26χρονου για ληστεία
- Αληθινές γυναίκες – Η ποικιλομορφία των σωμάτων επιμένει στην Eβδομάδα Mόδας του Λονδίνου εν μέσω «επιδημίας» ενέσεων αδυνατίσματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442