Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλγαρία: Στον πάγο τα σχέδια για πυρηνικό σταθμό με συμμετοχή της Ελλάδας

Βουλγαρία: Στον πάγο τα σχέδια για πυρηνικό σταθμό με συμμετοχή της Ελλάδας

Οικονομικά ασύμφορη η σύναψη πολυετούς συμφωνίας για εισαγωγή ρεύματος από εργοστάσιο της Βουλγαρίας

Ως οικονομικά ασύμφορη αξιολογήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία χρηματοδοτώντας το εγχείρημα με τη σύναψη πολυετούς διμερούς συμβολαίου για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Χρίστο Αλέξιεφ και του υπουργού Ενέργειας Ρόσεν Χριστοφ και τη συνάντηση που είχαν τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και μεμονωμένα με ιδιωτικούς ομίλους ενέργειας και υποδομών.

Πηγές αναφέρουν πως η πρόταση που είχε γίνει στις αρχές της χρονιάς από την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών (συνάπτοντας διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας) κρίθηκε ως οικονομικά ασύμφορη. Οι ίδιες πληροφορίες του ΟΤ θέλουν τη ΔΕΗ να έκανε την άσκηση… και το κόστος να βγαίνει στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, υψηλή τιμή η οποία θα έδενε τη δημόσια επιχείρηση για πολλά χρόνια.

Συνεργασία στο φυσικό αέριο

Στο τραπέζι των συναντήσεων μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών της βουλγαρικής και ελληνικής πλευράς τέθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου.

Πηγές θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται λίγο πριν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ώστε η ΔΕΠΑ Εμπορίας να αποθηκεύσει σε υπόγεια εγκατάσταση της Βουλγαρίας (Σιρέν) ποσότητες φυσικού αερίου (200.000 Μεγαβατώρων). Επιπλέον συζητήθηκαν και θέματα καλύτερης διαλειτουργικότητας των υποδομών του καυσίμου που διαθέτουν οι δύο χώρες και διασυνδέονται μεταξύ τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη διασύνδεση του FSRU της Αλεξανδρούπολης με το Ελληνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και στη συνέχεια με τον αγωγό IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός).

Τέλος, πληροφορίες θέλουν τη βουλγαρική ηγεσία να συναντήθηκε και με ιδιωτικούς ομίλους μεταξύ άλλων με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου και Mytilineos. Οι συζητήσεις σύμφωνα με πηγές στράφηκαν σε θέματα ενέργειας και υποδομών.

Πηγή: OT.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024