Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το σχέδιο Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το σχέδιο Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία

Η οριστική έγκριση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία θεωρείται ότι θα βάλει τις ΗΠΑ στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες Παρασκευή οριστικά το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις που ήθελε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους τομείς του κλίματος και της υγείας, προσφέροντας μείζονα πολιτική νίκη στον δημοκρατικό ηγέτη, ενώ απομένει διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες ώσπου να διεξαχθούν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές (στη φωτογραφία από το AP, επάνω, το Καπιτώλιο όπου στεγάζεται το αμερικανικό Κογκρέσο).

Οριακή πλειοψηφία

Χάρη στην οριακή πλειοψηφία τους, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασαν το σχέδιο νόμου, που προβλέπει δημόσιες επενδύσεις 430 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την έγκρισή του από τη Γερουσία προ ημερών.

Δείτε ακόμα – ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Μπάιντεν αυξήθηκε στο 40%

Το κείμενο, που θεωρείται ότι θα βάλει τις ΗΠΑ στον σωστό δρόμο για να επιτύχουν τους στόχους τους ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μένει μόνο να επικυρωθεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι θα επικυρώσει το σχέδιο νόμου την επόμενη εβδομάδα. «Σχεδιάζω να υπογράψω» το κείμενο «την επόμενη εβδομάδα», ενώ «την 6η Σεπτεμβρίου θα οργανώσουμε γιορτή στον Λευκό Οίκο για να τιμήσουμε αυτό το ιστορικό νομοθέτημα», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν μέσω Twitter.

Απόρροια συμβιβασμών

Το μεγαλόπνοο σχέδιο – απόρροια πολυάριθμων συμβιβασμών με τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του – προβλέπει 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και 64 δισεκατομμύρια δολάρια για την υγεία.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν την επένδυση αυτή, την υψηλότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Διότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται κάθε χρόνο από φονικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές, η κλιματική κρίση βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα με τις κυριότερες ανησυχίες των αμερικανικών νοικοκυριών, πολύ πίσω από τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι δαπάνες θα τύχουν της υποστήριξης των Αμερικανών, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να εστιάσουν σε οικονομικά κίνητρα: μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φορολογικών εκπτώσεων σε παραγωγούς και καταναλωτές αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας.

Οι επικρίσεις από την αριστερή πτέρυγα

Αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων, θα προσφερθούν επίσης στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες για να τις βοηθήσουν στη μετάβασή τους – ένα μέτρο που επικρίθηκε έντονα από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος επειδή δεν επιτεύχθηκε μια πιο φιλόδοξη συμφωνία ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Προβλέπει επίσης μέτρα για τη δασοπροστασία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των δασών απέναντι στις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν την αμερικανική Δύση και των οποίων ο πολλαπλασιασμός έχει αποδοθεί εν πολλοίς στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024