Πριν τον βαρύ χειμώνα έρχεται… βαρύ φθινόπωρο
Οι πληρωμές που έρχονται για τα νοικοκυριά
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι σημαίνει «βαρύς χειμώνας». Πώς δηλαδή θα επηρεαστούν τα νοικοκυριά από όλα αυτά που συμβαίνουν σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και στην εγχώρια οικονομία.
‘Ισως κάποιοι δεν σκέφτονται ότι πριν από το χειμώνα ακολουθεί το φθινόπωρο που δεν θα είναι επίσης καθόλου καλό.
Για παράδειγμα, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τις βλέπουμε ήδη στην κατανάλωση. Στη μείωση των αγορών στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε ήδη πρώτης ανάγκης.
Η μείωση των πωλήσεων έχει αγγίξει το 10% το πρώτο εξάμηνο ενώ το 74% των πολιτών ψωνίζει με βάση την τιμή του προϊόντος.
Τι έπεται; Σκεφτείτε ότι τον Σεπτέμβριο παραδοσιακά αυξάνονται τα έξοδα των νοικοκυριών λόγω των σχολικών και φοιτητικών δαπανών. Δηλαδή οι οικογένειες κρατάνε λεφτά για να τα δώσουν για τα σχολεία των παιδιών τους, τα φροντιστήρια, τα σχολικά είδη ή την ενοικίαση φοιτητικής στέγης.
Το δεύτερο κακό που έρχεται είναι οι αυξημένες δόσεις όσων έχουν δάνειο. Η αλλαγή στα επιτόκια αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από την ΕΚΤ πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Όμως, τα δάνεια είναι σίγουρο ότι θα γίνουν ακριβότερα και τα νοικοκυριά θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μην ξεχνάμε και την εφορία, τις δόσεις του διακανονισμού για το φόρο εισοδήματος. Συμπέρασμα; Πριν από τον βαρύ χειμώνα έρχεται ένα βαρύ φθινόπωρο και ήδη, από τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί.
Πηγή: ΟΤ
- Από την ιατρική μέχρι το διάστημα – Τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε
- Ισραήλ: Το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων στη Γάζα ανέστειλε τη λειτουργία του
- Καλαμάτα: Τροχαίο με ΙΧ που έπεσε στον ποταμό Άρι – Απεγκλωβίστηκε η γυναίκα οδηγός
- Ουκρανία: «Γελοίο» το βίντεο που παρουσίασε η Ρωσία σαν «απόδειξη» για την επίθεση στην κατοικία Πούτιν
- Ο Σέσκο είχε (ξανά) ραντεβού με την ατυχία και τα έβαλε με το δοκάρι
- Νομοσχέδιο: Κάντο όπως με τα τσιγάρα – Η Νέα Υόρκη αλλάζει τα Social Media
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Πιο δυνατή από ποτέ στα 72 – Η μάχη με την παχυσαρκία και το τέλος της αυτοτιμωρίας
- «Η ΑΕΚ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον Βάργκα» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Αγορές: Τα μεγάλα trades της χρονιάς που τελειώνει [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_markets_down_25_1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442