Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Himba: Το τραγούδι των ψυχικών «καταδύσεων» - Γεννιέται και πεθαίνει μαζί σου

Himba: Το τραγούδι των ψυχικών «καταδύσεων» – Γεννιέται και πεθαίνει μαζί σου

Για τους Himba της Ναμίμπια, η γενέθλια μέρα ξεκινάει πολύ νωρίτερα από τη γέννηση και σφραγίζεται από το τραγούδι της ζωής σου

Μπορεί παγκοσμίως να σβήνουμε κεράκια την ημέρα της γέννησής μας, υπάρχει όμως μια φυλή στη Νότια Αφρική, όπου αυτό το έθιμο δεν «τηρείται».

Η γενέθλια μέρα των Himba συνοδεύεται από τη μουσική ενός τραγουδιού, που τους ακολουθεί μέχρι τον θάνατό τους. Ούτε η ημέρα των γενεθλίων τους δεν είναι αυτή που συνηθίζεται. Στη Ναμίμπια ως ημέρα γέννησης ορίζεται η ημέρα, που η μητέρα σκέφτεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη «ανακαλύπτει» ξανά την Αφρική

Η μάνα διαλέγει τραγούδι και πατέρα

Η γυναίκα (μητέρα) κάθεται και ξεκουράζεται για πολλή ώρα κάτω από ένα δέντρο, μέχρι να σκεφτεί ένα παιδικό τραγούδι για το παιδί που θα γεννηθεί.

Αφού «επισκεφθεί» το μυαλό της το κατάλληλο τραγούδι, σκέφτεται τον άνθρωπο που θα είναι ο πατέρας του παιδιού, ούτως ώστε να του το μάθει.

Τη στιγμή που θα κάνουν έρωτα, οι δυο μαζί τραγουδούν το συγκεκριμένο τραγούδι, για να καλέσουν το παιδί. Αφού η μητέρα μείνει έγκυος το τραγούδι οφείλουν να το μάθουν και οι μαίες αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει το παιδί. Έτσι λοιπόν μόλις έρθει στον κόσμο το παιδί, οι γύρω του το τραγουδούν για να το καλωσορίσουν.

Η μουσική της ζωής του

Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού το τραγούδι το ακολουθεί σε όλες τις περιστάσεις. Αν πληγωθεί, πέσει, στεναχωρηθεί, ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα του, του το τραγουδάει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε περίπτωση που το παιδί πετύχει σε κάποιον τομέα, ως ένδειξη τιμής.

Τι συμβαίνει όμως εάν το παιδί υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα ή διαπράξει κάποιο έγκλημα; Ακριβώς το ίδιο. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω του και όλοι μαζί τραγουδούν το τραγούδι.

Πώς λειτουργεί η τιμωρία στους Himba

Οι Himba πιστεύουν πως η τιμωρία δεν είναι το μέσο για τη διόρθωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς ενός ατόμου. Το μέσο για αυτούς είναι η αγάπη και η υπενθύμιση της ταυτότητάς του, που συνδέεται άρρηκτα με το τραγούδι του. Του το τραγουδούν λοιπόν με την ελπίδα ότι μόλις το ακούσει θα ξαναβρεί τον εαυτό του και δεν θα θέλει να κάνει κανένα απολύτως κακό στους άλλους.

Το τραγούδι ακολουθεί κάθε άνθρωπο μέχρι τον θάνατό του. Ξαπλώνει στο κρεβάτι έτοιμος να πεθάνει και όλοι γύρω του τον αποχαιρετούν τραγουδώντας το.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024