Καύσωνας: Η Βρετανία ετοιμάζεται για το χειρότερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας
Προειδοποίηση για «εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές».
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, εκδίδοντας προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας για τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε ο καύσωνας αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ.
Η χώρα επηρεάζεται από το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα στη Δυτική Ευρώπη, με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να βρίσκονται αντιμέτωπες με πυρκαγιές σε συνθήκες ξηρασίας.
Διαβάστε επίσης: Πόσο ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για τον ακραίο καιρό του 2022;
Το φαινόμενο αποδίδεται σε επέκταση ενός συστήματος υψηλής πίεσης στον Βόρειο Ατλαντικό, και πιθανώς σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
«Ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες είναι πιθανό να σπάσουν ρεκόρ, προβλέπονται για τη Δευτέρα και ξανά για την Τρίτη» αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της.
«Οι νύκτες επίσης θα είναι εξαιρετικά ζεστές για το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στις αστικές περιοχές. Αυτό ενδέχεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές», προειδοποιεί.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στις 25 Ιουλίου 2019.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η βρετανική υπηρεσία Υγείας και η μετεωρολογική υπηρεσία είχαν εκδώσει επίπεδο συναγερμού 3 για κάποιες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.
Ο κόκκινος συναγερμός, το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα – και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου– ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Άγχος με το «καλημέρα»; Δέκα τρόποι που μπορούν να δώσουν τη λύση
- Αρτέμιδα: «Έβαλε πρώτη και έφυγε, δεν σταμάτησε πουθενά» λέει ο 18χρονος που τραυματίστηκε στο τροχαίο
- Μυθική στιγμή: Διαιτητής είχε ξεχάσει τις κάρτες και το κατάλαβε μετά το πρώτο 20λεπτο! (vid)
- Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα ξεκινήσει στις 5μμ, λέει ο Τραμπ – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
- MAD VMA 2026: Ξεκίνησε η προπώληση για το απόλυτο μουσικό event του καλοκαιριού
- Τέλος ο Ντοκ Ρίβερς από τους Μπακς
- Αρκάς: Καλημέρα στους συνταξιούχους
- Fuel Pass: Ανοιχτή η πλατφόρμα έως 30 Απριλίου για όλα τα ΑΦΜ – Πώς θα κάνετε αίτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442