Κίνα: Η ζωή επιστρέφει στη Σανγκάη έπειτα από δύο μήνες lockdown
«Είναι η στιγμή που περιμέναμε εδώ και καιρό», ανακοίνωσε με χαρά η δημαρχία της Σανγκάης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αρχές της Σανγκάης ήραν σήμερα του περισσότερους περιορισμούς για την ανάσχεση της covid-19 που είχαν επιβάλει πριν δύο μήνες στους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη άρση του lockdown το οποίο είχε προκαλέσει αγανάκτηση τους Κινέζους και προβλήματα στην οικονομία.
Πολλά μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μειωνόταν σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19. Όμως οι κάτοικοι της Σανγκάης δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι έμεναν σε συγκροτήματα όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα.
Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της πόλης πήραν και πάλι τον δρόμο για τις δουλειές τους, ενώ κάποια καταστήματα προετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσουν. Το μετρό και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούσαν και πάλι.
«Είναι η στιγμή που περιμέναμε εδώ και καιρό», ανακοίνωσε με χαρά η δημαρχία της Σανγκάης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα έρθει ακόμη: εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ινστιτούτα αισθητικής μπορούν να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους. Τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα σχολεία θα ανοίγουν κατά περίπτωση.
Χθες Τρίτη τα μεγάλα κίτρινα κάγκελα που εμπόδιζαν εδώ και δύο μήνες τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους απομακρύνθηκαν.
Το lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση στους κατοίκους της. Μπροστά στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων covid-19 τον Μάρτιο οι τοπικές αρχές απέκλειαν την επιβολή lockdown. Όμως στις αρχές Απριλίου αναθεώρησαν τη στάση τους και επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο σύνολο των κατοίκων της Σανγκάης.

Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην πρόσβαση σε τρόφιμα ή στις υπηρεσίες υγείας που δεν αφορούσαν την πανδημία.
Το lockdown στη Σανγκάη ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Το 2020 το lockdown στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊού και η πρώτη που μπήκε σε καραντίνα, διήρκησε 76 ημέρες.
Εξάλλου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν έπληξαν την οικονομία, μείωσαν την παραγωγή και την κατανάλωση και επηρέασαν σημαντικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δεκάδες φάκελοι του FBI λείπουν από τα αρχεία Έπσταϊν – Ανάμεσα τους οι συνεντεύξεις των κατήγορων του Τραμπ
- Νέα έφοδος του ελληνικού FBI στις φυλακές Δομοκού – Αυτοσχέδια μαχαίρια, μεταλλικές λάμες και κινητά στα κελιά
- Ο Νικ Κέιβ υπερασπίζεται την ουδετερότητα του Βιμ Βέντερς για τη Γάζα και πολώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση
- Ο Δήμαρχος Πειραιά στην παραλαβή των νέων ταχύπλοων σκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος
- O Μέσι αποκάλυψε τι μετανιώνει από τη ζωή του (vid)
- Ακίνητα: Πού στρέφονται οι επενδυτές για αγορά εξοχικής κατοικίας (πίνακας)
- Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat – Στο 1,7% στην ευρωζώνη
- Πάτρα: Ξέφυγε τον κίνδυνο το 5 μηνών βρέφος με μηνιγγίτιδα – «Έχει κερδίσει την μάχη για την ζωή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























![Μετά το Νόμπελ Ειρήνης, ο Τραμπ απέκτησε και… χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/photo_5834667506767957173_y-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442