Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία: Ο ευρωπαϊκός «παράδεισος» του Bitcoin

Πορτογαλία: Ο ευρωπαϊκός «παράδεισος» του Bitcoin

Το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο μετατρέπει τη χώρα της Ιβηρικής σε «παράδεισο κρυπτονομισμάτων». Όμως ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο «φούσκας»

Η Πορτογαλία είναι γνωστή για πολλά.

Μεταξύ άλλων για τις υπέροχες ακτές της στον Ατλαντικό και το κλίμα της, τα μνημεία και τις γραφικές της πόλεις, τα τοπικά προϊόντα της, τον πολιτισμό, την τουριστική βιομηχανία της που προ κοροναϊου αντιστοιχούσε στο 19,8% του ΑΕΠ της.

Με τις μνήμες ακόμη νωπές από το δικό της μνημόνιο -στο οποίο μπήκε το 2011, αλλά βρήκε από την κρίση μέσα σε μόλις τρία χρόνια χάρη στην εξωστρέφειά της- η χώρα της Ιβηρικής έχει επιδοθεί εδώ και καιρό σε αγώνα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, νέων επιχειρήσεων και ταλέντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικές βίζες σε ξένους επενδυτές και στους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες.

Επιδιώκει να καθιερωθεί ως κόμβος τεχνολογικών καινοτομιών.

Τώρα, δε, αναδεικνύεται και σε «παράδεισο» των κρυπτονομισμάτων.

Κι αυτό γιατί η Πορτογαλία τα θεωρεί ως ακόμη έναν τρόπο πληρωμής και όχι ως περιουσιακό στοιχείο.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι απαλλάσει από φόρους τα κέρδη που δεν προέρχονται από επαγγελματικές δραστηριότητες και συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Κι αυτό, ανεξαρτήτως του πόσα μπορεί να κερδίζει κανείς από ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτά ή ακόμη και από την «εξόρυξή» τους.

Όχι τυχαία, με το σχετικά προσιτό κόστος διαβίωσης και το φιλικό στα ψηφιακά νομίσματα φορολογικό καθεστώς της, η χώρα της νοτιοδυτικής Ευρώπης πλέον αποτελεί -σύμφωνα με το Bloomberg- πόλο έλξης ακόμη και για Ουκρανούς πρόσφυγες με ειδίκευση στον τομέα της κρυπτογράφησης.

Κι ας βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γηραιάς Ηπείρου…

Αγοράζοντας ακόμη και ακίνητα απευθείας με Bitcoin

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε εν τω μεταξύ η πρώτη στα χρονικά της πορτογαλικής αγοράς πώληση ακίνητης περιουσίας απευθείας με Bitcoin, χωρίς τη μετατροπή τους.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για ένα τριάρι διαμέρισμα στη βορειοδυτική πόλη Μπράγα.

Πωλήθηκε έναντι 3 Bitcoin (λίγο περισσότερο από 100.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές) βάσει ενός νέου κανονισμού που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή στην Πορτογαλία και επιτρέπει τις αγοραπωλησίες ακινήτων με ψηφιακά νομίσματα.

Προς αποφυγή βέβαια χρήσης παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων και περιπτώσεων ξεπλύματος χρήματος, έχουν τεθεί διάφορες προϋποθέσεις, όπως η αναφορά της πηγής των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση των κρυπτονομισμάτων και η δημόσια διεύθυνση του κρυπτογραφικού πορτοφολιού.

Στον χώρο ετοιμάζεται εν τω μεταξύ να μπει δυναμικά και η αποκαλούμενη «Οικογένεια Bitcoin»: μια πενταμελής οικογένεια από την Ολλανδία, που αποφάσισε το 2017 να ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και να επενδύσει ότι είχε και δεν είχε σε Bitcoin.

Έγινε πλούσια -άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στην αξία του κρυπτονομίσματος.

Έκτοτε, ταξίδεψαν οικογενειακώς σε περισσότερες από 40 χώρες. Τελικά αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Πορτογαλία.

«Για τους κατόχους Bitcoin, είναι παράδεισος», λέει στο πρακτορείο AFP ο πατριάρχης της οικογένειας, Ντίντι Ταϊχούτου.

Τώρα, έχει βάλει μπροστά το νέο του σχέδιο για την ανέγερση του πρώτου «κρυπτο-χωριού» στην Ευρώπη, όπως το ονομάζει.

Το εγχείρημα περιλαμβάνει στην αρχική του φάση 25 σπίτια με ενεργειακή επάρκεια, χτισμένα με αειφορία στο Αλγκάρβε, στη νότια ακτή της Πορτογαλίας, όπου κατοικεί και η οικογένεια Ταϊχούτου.

Όπως λέει ο Ντίντι -που πουλά με αποδεικτικά ιδιοκτησίας αποθηκευμένα σε blockchains- τα σπίτια προορίζονται για «άτομα με νοοτροπία bitcoin», που επίσης «θα εκπαιδεύουν τα παιδιά της Πορτογαλίας, προετοιμάζοντάς τα να έχουν περισσότερες γνώσεις σε θέματα όπως το blockchain και τα κρυπτονομίσματα».

«Η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Γιατί λοιπόν να σταματήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και του χρήματος;», διερωτάται.

Στόχος, υποστηρίζει, είναι «να κάνουμε την Πορτογαλία το Νο1 στον κόσμο για όποιον θέλει να εργαστεί με το bitcoin. Και αν η Πορτογαλία είναι έξυπνη, θα το αφήσει να συμβεί».

Όμως αν οι πορτογαλικές αρχές «αρχίσουν να φορολογούν το ψηφιακό νόμισμα», προειδοποιεί, «θα διώξουν τους παίκτες του bitcoin και θα σταματήσουν την οικονομική ανάπτυξη» και, μαζί με αυτές, θέσεις εργασίας.

Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων της Πορτογαλίας σε κρυπτονομίσματα έρχεται στον απόηχο έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, στην οποία προειδοποιεί για δυσανάλογα μεγάλο όγκο των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας στη γειτονική Πορτογαλία.

«Γενικά» στην ευρωζώνη, επισημαίνει, «η δραστηριότητα [σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα] είναι υψηλότερη στις πιο σημαντικές οικονομικά χώρες, αν και σε ορισμένες ο όγκος των συναλλαγών είναι υψηλότερος από ό,τι θα αναμενόταν σε σχέση με το ΑΕΠ (π.χ. Ολλανδία και Πορτογαλία)».

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών στη Λισαβόνα φέρεται να επανεξετάσει το χαλαρό εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, απουσία ενός κοινού ευρωπαϊκού.

Ακόμη και όσοι εργάζονται στη βιομηχανία κρυπτογράφησης αποδέχονται ότι τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν.

«Είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε τη φορολόγηση περίπου 28% άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όχι όμως και των κρυπτονομισμάτων», λέει ο Πέδρο Μπόρζες της Criptoloja, του πρώτου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που έχει εγγραφεί στην Πορτογαλία.

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δεν θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής, στις σχετικές προειδοποιήσεις που απηύθυνε στα τέλη Μαρτίου.«Τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην κοινωνία», τόνισε.

«Βασίζονται στην απληστία των άλλων και στην ελπίδα ότι αυτό το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, μέχρι να γκρεμιστεί ο χάρτινος πύργος».

Παραλλήλισε μάλιστα την κατάσταση με την αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στην Αμερική το 2007, που τελικά οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σήμερα, τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία έχουν πολύ υψηλότερη κεφαλαιοποίηση αγοράς, επισημαίνει ο Πανέρα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το ψηφιακό ευρώ.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, περιμένοντας να σκάσει η “φούσκα”», τονίζει, «και να συνειδητοποιήσουμε κατόπιν εορτής πόσο διάχυτος έχει γίνει ο κίνδυνος των κρυπτονομισμάτων στο οικονομικό σύστημα».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024